Следродилната депресия - как да я разпознаваме

Психологът Русана Гаджанова за състоянието на много жени след раждането

Снимка: Shutterstock

"Преди никога не си била такава - какво ти има?!" В доста житейски периоди жените не могат да формулират ясно обяснение за своето състояние на безпричинна плачливост, раздразнителност, разсеяност.

Ендокринни смущения

Тези колебания в поведението често пъти са породени от смущения в работата на ендокринната система вследствие на физически промени, които настъпват естествено при жените - по време на менструация, през бременността, както и в следодилния период (пуерпериума). Тогава промяната в хормоналните нива завихря и разбърква емоциите понякога със сила на торнадо.

Промени в настроението ни съпътстват и при други различни събития и телесни състояния. Колебанията в афектите са характерни и при доста голяма група заболявания - тези на ендокринната система: захарен диабет, Базедова болест и др.

Месеците след раждането

Те са особено динамични по отношение на телесните промени в организма на всяка майка – тялото се опитва да постигне балансираното си състояние от преди забременяването, като този период продължава обикновено от 6 до 8 седмици. В емоционално-поведенчески план е характерна смяна на настроенията и емоционална нестабилност.

Разбира се, изобщо не е задължително да я изпитате - има жени, които твърдят, че не са чувствали нито за миг напрежение или други симптоми, свързани с това състояние.

Но все пак тя се среща, наред с промените, настъпващи в режима на сън и бодърстване; с промените в апетита и храненето, налице са и състояния на паника пред необходимостта за бързо действие в грижата за детето, промени във времето за реакция и осмисляне, леки смущения, свързани с вниманието и паметта.

Всички те се проявяват в лека или по-осезаема степен след раждането. Иначе казано – те са в рамките на нормалното.

Кога става тревожно

Дългият период на подобни състояния, както и съпътстваща поява на допълнителни усещания може да говори за по-сериозно състояние.

Оттегляне от поемането на всекидневните задължения, потиснатост и загуба на интерес към детето вече предполагат намеса на специалист в подкрепа на жената при преминаване през трудния период на възстановяване след бременност и раждане.

Послеродовата (постнатална) депресия е сериозно състояние, което изисква особено внимание от гледна точка на повторни появи след време.

Хубавото е, че появата ѝ при първата бременност обикновено не отказва семействата от стремежа към второ и повече деца, защото всяка бременност протича различно, а и опитът винаги е най-добрият учител.

Съгласно Международната класификация на болестите следродилната депресия се бележи със собствен код. Времето за възникване на подобно състояние е до около шест седмици след раждането, но все пак адаптацията към появата на нов член на семейната система продължава поне една година.

Щастливото събитие е предизвикателство и за останалите членове на семейството – няма ли взаимна толерантност и разбиране, на майката няма да ѝ е леко да преодолее противоречивите и сложти емоции, които я владеят.

За нея периодът е особено сензитивен, защото е свързан с промени на различно ниво – телесно, емоционално, ролево и пр.

Първа помощ

Тя е във ваши ръце и в тези на мъжа до вас:

Подхождайте с внимание към себе си, грижете се да разполагате с достатъчно време за почивка и разведряване; разпределете отговорностите равномерно, за да не се претоварвате, намерете възможност да се наспивате и да се чувствате по-ефективни в новата си роля. Запомнете - вие сте важна и заслужавате да се чувствате добре!

Нека татковците знаят, че този труден период на нестабилност в поведението ви е само временен. Той не е свързан с тях и това, че не правят нещата както трябва, а с вашето деликатно състояние в момента. Особено важно е да подходят с разбиране сега и да ви подкрепят по начин, който е подходящ и желан от самите вас.

Ако се познавате достатъчно добре и сте достатъчно търпеливи, ще съумеете да се отърсите от драматичния период и да се наслаждавате на хубавите моменти занапред заедно.

Русана Гаджанова е клиничен психолог. Работи с деца, родители, индивидуални клиенти и групи. Сертифициран треньор по позитивно родителство и член на Дружество на психолозите в България от 2005 г. В последните години се занимава с арт терапия и води тренинги и обучения на професионални екипи.

тел. 0886/320 659; e-mail: russana_g@abv.bg, facebook: АРТ - алтернативи за развитие и терапия

Коментари
Последни видеа