Детето има сини кръгове под очите

7 възможни причини и кога да търсите консултация

Снимка: Guliver / iStock

Детето има тъмни кръгове под очите. Често това тревожи родителите. На какво се дължат те и кога трябва да търсим консултация със специалист, разказва педиатърът Светлана Корнюшко, цитирана от woman.rambler.

Тъмносини, виолетови, розови, жълтеникави или почти черни - кръговете под очите на детето са с различен цвят. Колкото са по-изразени, толкова повече тревожат родителите.
Ето и най-честите причини.

1. Наследственост

Често това е индивидуална особеност на подкожните тъкани и на кръвоносните съдове, които може да са разположени по-повърхностно. Обикновено детето унаследява това от родителите си.

2. Преумора и недоспиване
Обърнете внимание на режима на детето и дали спи достатъчно. За всяка възраст има норма.
Уверете се, че прекарва достатъчно време на чист въздух. Защото често тъмните кръгове под очите издават хронична умора.

3. Желязодефицитна анемия

Това състояние при децата протича различно. И най-често кожата издава липса на желязо в организма. Другите видими симптоми са: бледи лигавици, суха кожа, напукване на устните, набраздяване и чупливост на ноктите.

4. Заболявания на горни дихателни пътища


Обикновено при тонзилит. Хроничното възпаление на сливиците често се лекува неправилно и може да доведе до усложнения от страна на сърдечносъдовата система и бъбреците.

Болестта може да е съпроводена с разрастване на лимфната тъкан в областта на носоглътката и това да е причина детето да изпитва хроничен недостиг на кислород. Състояние, което води до системно кислородно гладуване на целия организъм.

5. Прекарана наскоро инфекция

Ако детето е преболедувало наскоро от възпаление на горните дихателни пътища, това също може да е причина за тъмните кръгова под окото. Те издават обща слабост (астеничен синдром), която се изразява и в тена на лицето.
За пълно възстановяване са необходими 10-14 дни, в които малчуганът да получава разнообразна и витаминозна храна, да спи достатъчно и да е на чист въздух.

6. Заболявания на бъбреците
Сините кръгове под очите често издават заболявания на бъбреците. А също и отоци на меките тъкани под окото след нощен сън. Тези симптоми налагат консултация с лекар.

7. Паразити
Тъмните кръгове може да са сигнал, че детето има паразити. Лабораторни изследвания бързо ще докажат това.
Ако лекарят предложи изследването, не се колебайте и заведете детето.

И накрая: има много болести и състояния, при които под очите се очертават тъмни кръгове – вирусен хепатит, бронхиална астма, атопичен дерматит, синузит... и допри при кариес.
Така че, ако се притеснявате, споделете с педиатър и , ако той не открие причината, вероятно ще ви насочи към специалист.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа