5 съвета как да защитим слуха на детето

Без силни звуци, често и продължително слушане

Снимка: Guliver / iStock

През последните години все повече млади хора са със слушалки в ушите – било, за да слушат музика от МР3 плейър или на смартфона, за да си приказват постоянно.
И не само тийнейджърите, но и деца под 6-годишна възраст често заспиват със слушалки на ушите.

За най-малките мерките за защита са по-изпълними, защото са задача на родителите. Ето какво следва да направят те.

1. Силата на звука да не е висока.
Когато звукът е нормален, дори да се слуша със слушалки, няма проблем. Контролът от страни е лесен – звукът не бива да се чува наоколо. Ако се чува – или слушалките не са нагласени правилно на главата на детето, или звукът е прекалено силен.
Опасност за слуха има, ако звукът е над 85 децибела, което отговаря на шума от електрическа косачка за трева.

2. Нека слуша музика, но не през целия ден.
Ако детето не сваля слушалките от ушите си и е с тях през целия ден, това не е добре. Предписанията на специалистите са да има почивки.
На всеки 2 часа слушане се полагат 30 минути пауза. Или „почивката“ за ушите може да е 10 минути, ако слушането е продължило 45 минути.
Така че трябва регламент и родителите са тези, които го налагат.


3. Нека родителите имат контрол над силата на звука.
Детето не усеща звука като възрастните. Затова измислете хитър начин да проверите как звучи в слушалките. Примерно, с предложение да проверите качеството на звука или с предложение да му купите нови, по-свременни. 

4. Ако детето увеличава прекомерно много звука, проверете слуха му.
Заведете го на специалист, който да изследва дали чува добре в целия диапазон. Изследването  отнема не повече от 30 минути.

Последни проучвания на екип от Харвард доказаха, че слушането на силна музика със слушалки повече от 1 час на ден, след 5 години води до болки в ушите и частична глухота при всеки четвърти тинейджър.
Защо? Нервните клетки, по които електрическите сигнали от ухото стигат до мозъка, имат специално покритие известно като миелинова обвивка. Тя е проводник на електрическите сигнали. Шум над 110 децибела може да наруши този път. Тъй като уврежда миелиновата обвивка и тя вече не може да е проводник на сигналите към мозъка. Това е една от основните причини за глухота.
Както силната музика, така и вирусни инфекции, грип, шарка и продължително лечение с антибиотици също могат да увредят фатално слуха.

Мова Василева

Коментари
Последни видеа