Когато си гризе ноктите

Как да му помогнем да престане

Снимка: Guliver / iStock

Детето стръвно си гризе ноктите. Има много причини затова: тревожност, скука, навик, подражание, начин да се разтовари от стреса.

Гризането на нокти е един от така наречените „нервни тикове“, които включват още смучене на пръста, чоплене в носа, въртене на кичур коса около пръста или скубане, скърцане със зъби. Част от тези детски навици се пренасят и в зряла възраст. Защото наистина е трудно малчуганите да се откажат от тях.

Тревожност

Гризането на ноктите най-често издава тревожност и безпокойство. Помислете какво тревожи детето – преместване в ново училище, в нов квартал, смяна на учители, развод, предстоящо представление, изпит...

Опитайте се да поговорите с него за това.

Не го наказвайте. Дори детето да иска да спре да гризе ноктите си, то не може. Защото обикновено действието е подсъзнателно.

Обяснете му, че това е лошо за здравето му. Че ръцете не са чисти, а под ноктите „спят“ много микроби. И, че не е разумно да ги слага в устата, още по-малко да ги яде.

Ако не се справите, потърсете консултация с детски психотерапевт.

Ето какво може да пробвате, без да навредите:

- Изрежете ноктите ниско, така че да няма вазможност да ги захапе.

- Намажете ги с горчив лак – като му обясните, че това не е наказание, а начин да го подсетите да не слага пръстите в устата.

- Намерете му занимание, с което ръцете да бъдат заети – да моделира глина, да реди конструктор, да рисува, да готви...

- Избягвайте да натяквате и непрекъснато да му правите забележки. Особено пред хора. Защото детето ще се почувства обидено и това ще му докара допълнителен стрес.

- Похвалете го, ако успее 1 седмица да задържи нокти върху пръстите си и не ги изяде до кожа. И му подгответе награда – идете на кино, заведете го на любимо място за игра.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа