Преди бременната да тръгне на път

10 въпроса, на които е добре да си отговорите

Снимка: Guliver / iStock

Ваканциите се променят драстично, когато бебето се появи. Така че никак не е чудно защо толкова много двойки отиват на „бебе месец” – последно бягство преди двамата да станат трима. Тези почивки може да са много романтични и спокойни, но ето няколко неща, за които да помислите, преди да се отправите на пътуване.

1. Позволил ли е лекарят ми да пътувам?

Вероятно бременността ви върви чудесно и не сте имали никакви проблеми – това е страхотно. Но не означава непременно, че може да пътувате. Преди да започнете с плановете за перфектното романтично приключение, говорете с гинеколога си. Всяка жена и всяка бременност е различна. Със сигурност ще имате нужда от „благословията” на лекаря си, преди да се отправите където и да е.

2. Кога ще се чувствам най-добре, за да пътувам?

Гаденето и умората се проявяват предимно в първия триместър, а теглото и размерът на бебето ви може и да ви изтощят към края на бременността. Така че второто тримесечие обикновено е най-подходящото време да се пътува, ако, разбира се, имате зелена светлина от лекаря си. Смята се, че това е най-сигурното време за пътуване; според Американската асоциация на акушер-гинеколозите повечето спешности по време на бременност изникват през първото и третото тримесечие.  

3. Ще ми трябват ли някакви ваксини, които не са безопасни за бременни?

Преди да изберете дестинация, трябва да сте сигурни какви ваксини се препоръчват за това място. Въпреки че повечето ваксини са безвредни за бременните, някои като например Zostavax (ваксина срещу херпес зостер), MMR (ваксина срещу морбили, паротит, рубеола) и HPV (ваксина срещу рак на шийката на матката) не са. Проверете в сайта на Министерство на външните работи какви ваксини са препоръчителни за различните дестинации, които мислите да посетите.  

4. Има ли случаи на зика на мястото, което искам да посетя?

В последната година вирусът зика, който може да причини някои родилни дефекти, като микроцефалия, на неродените бебета, стигна до много държави, включително някои популярни ваканционни дестинации. Здравните организации съветват бременните жени да избягват пътуване в райони, засегнати от вируса. Преди да решите къде искате да почивате, прегледайте кои са държавите с разпространение на вируса. Повече информация има в сайта на Български червен кръст, указания има тук, а в този сайт може да откриете и карта на разпространението.  

5. Как да намаля времето за пътуване?

Главното притеснение с продължителното седене по време на бременност е опасността от кръвни съсиреци. За вашата безопасност и комфорт е най-добре да разделите пътуването си или да намалите времето за него, за да не се налага да седите прекалено дълго. Специалистите съветват времето за пътуване да се ограничи до 6 часа на ден и също така съветват бременните жени да носят компресивни чорапи по време на дълги полети, за да избегнат дълбока венозна тромбоза. Ако няма как да избегнете по-дългото от 6 часа пътуване, гледайте често да ставате и да се разхождате в самолета или отбийте колата, за да се разтъпчете.


Снимка: Guliver / iStock


6. Какви са правилата на авиокомпаниите за пътуване на бременни?

Този вид пътуване е най-комфортно, но имайте предвид, че повечето авиокомпании изискват документ от лекар, потвърждаващ, че може да летите, ако сте в последния триместър. Много компании обаче въпреки това може да откажат да качат на борда бременна, ако им се струва, че не се чувства достатъчно добре, за да пътуване – със или без бележка от гинеколог. Ваша отговорност е да се запознаете с дребния шрифт, защото не е задължително да ви върнат парите, ако ви откажат да ви качат. Напишете си „домашното”, преди да запазите билети.

7. Ще пострада ли много от слънцето кожата ми, повлияна от хормоните?

Почивката в слънчев, тропически рай звучи божествено, но знайте, че хормоните през бременността носят допълнително притеснение за влиянието на UV-лъчите, което е извън обичайната вреда от слънцето. Дори и със слънцезащитен крем има опасност по кожата ви да се появят пигментни петна, познати като хлоазма, или „маската на бременността”. Макар че това заболяване невинаги е причинено от излагането на слънце, то може да се обостри именно заради това. Така че може би е добре изборът ви на дестинация да не е базиран изцяло на желанието ви да флиртувате със слънцето, ако накрая ще сте в постоянен стрес как да се скриете от него.


Снимка: Guliver / iStock

8. Къде е най-близката медицинска помощ?

Разбираемо е да си мечтаете за почивка на самотен остров, където с партньора ви да се отдадете на пълно уединение, само гледайте да не сте прекалено далече от неща като болници или клиники. Ако се почувствате зле по време на бременността си, не е зле да ви види медицински специалист възможно най-скоро. Препоръчително е да се осведомите за най-близкия медицински център, още преди да пристигнете, а също така да имате под ръка и разговорник, защото английският невинаги е достатъчен.

9. Жегата ще е поносима ли?

Ваканция на плажа звучи като най-романтичното приключение, което може да предприемете заедно с партньора си. Но когато сте в шестия месец високите температури може да изглеждат не толкова екзотични, а по-скоро непоносими. Така или иначе на вас вече ви е топло и се чувствате подута през цялото време, така че пътешествие с тропически температури може и да не е най-забавното. Освен това е много важно да не се претопляте по време на бременност. Изберете дестинация с по-умерен климат или такава с повече активности на закрито, които да ви отвличат вниманието, в случай че не е възможно да седите навън прекалено дълго.


Снимка: Guliver / iStock

10. Какви ще бъдат останалите почиващи?

Тъй като в живота ви съвсем скоро ще се появи надписът „подходящ за семейства” и така ще е поне за следващите 100 години, курортът, пригоден за семейства, е най-доброто решение, ако вече имате бебе. Но докато все още го няма, се възползвайте, колкото можете, и се насладете на тишината на място, подходящо само за възрастни. Без викане, без кавги, без плач, без мрънкане. Това спокойно време съвсем скоро ще е само далечен спомен. Насладете му се, докато можете.

Източник: parents.com

Коментари
Последни видеа