5-та седмица на бременността: Ето как се създава неговото сърце

Бебето е голямо, колкото зрънце от нар

05 Декември 2021 г.
5-та седмица на бременността: Ето как се създава неговото сърце

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие през петата седмица от бременността.

Обясняваме как се развива тялото ви през петата седмица от бременността и как расте вашето бебе, за да ви помогнем да разсеете всякакви съмнения и да продължите вашето 9-месечно приключение уверени и спокойни.

Снимка: Shutterstock

Размерът на вашето бебе тази седмица

Бебето ви вече е с големината на зрънце от нар.

Поздравления, стигнахте до петата седмица от бременността! Вероятно много чувства се борят във вас: еуфория, вълнение, недоверие, може би дори малко страх... Вече сте в петата седмица от бременността и ви предстои наистина вълнуващо пътуване.

Може да ви се струва, че седмиците минават по-бавно, но това не е така: тялото ви продължава да се подготвя да приюти вашето бебе по най-добрия възможен начин. И то се развива и расте със скорост, която дори не можете да си представите.

След като ембрионът бъде имплантиран, в матката започва да се развива среда, готова да тренира, защитава, подхранва и развива вашето бебе.

Жълтъчната торбичка е пълна с течност, където ембрионът се настанява, докато се развива. Гестационният сак от своя страна подхранва ембриона, докато плацентата се стабилизира и може да осигури хранене чрез кръвния поток. И накрая, пъпната връв, която първоначално е доста къса и все още не се е развила докрай, ще свърже бебето с развиващата се плацента.

В петата седмица от бременността ембрионът е с размери между 1,25 и 2,5 мм.

През тези първи седмици неговите жизненоважни органи, кости и нервна система започват да се развиват. Ембрионът се е разделил на три слоя, които ще дадат началото на бъдещите органи на детето: ектодермата, от която ще се развие централната нервна система; ендодермата, която ще създаде чревния тракт, панкреаса, черния дроб и щитовидната жлеза; мезодермата, от която ще възникнат костите, мускулите и кръвоносната система. На този етап ембрионът вече има глава, очи, уши и крайници.

Започва да се образува и невронната тръба, която ще даде началото на мозъка и гръбначния мозък, и структурата, която ще се превърне в сърцето на бебето и която в този момент е микроскопична, вече пулсираща тръба.

Снимка: Shutterstock

Бебето на ултразвук през петата седмица

Предлагаме ви изображение и видео, за да може да проследите и разберете какво се случва в утробата ви. Определено си заслужава гледането!

Как тялото ви се променя през петата седмица от бременността

В петата седмица е възможно да започнете да усещате някаква вътрешна промяна. Емоционално ще се люшкате пред различни емоции: радост, тъга, вълнение, страх, нервност...

През следващите няколко седмици постоянно ще се чудите дали бременността ви върви добре, тъй като ще отнеме известно време, преди да почувствате бебето в себе си. Дали ще успеете да се грижите добре за бебето си? Ще бъдете ли добра майка? Това са само част от многото въпроси, които ще си задавате поне по 100 пъти на ден. И това е напълно нормално. Но опитайте да се отпуснете и да се насладите на положителните емоции, които носи всеки етап от пътуването ви към вашето бебе.

В тази седмица някои симптоми ще станат по-очевидни: гадене и повръщане, отвращение към определени храни и миризми, сън и умора, подуване на корема, увеличен обем и/или чувствителност на гърдите... Част от тях ще изчезнат в края на първия триместър на бременността, но някои ще продължават и просто трябва да се адаптирате и заживеете с тях през следващите месеци.

Възможно е да започнете да уринирате по-често, първоначално поради прогресивното разширяване на матката, която притиска пикочния мехур, а след това заради увеличаването на обема й с напредването на бременността. Да, досадно е, но се свиква.

Здравословни съвети през тази седмица

Вече сте в петата седмица от бременността и въпреки че приливът на емоции и чувства е нормален, трябва да се опитате да държите нервите и безпокойството наистина надалеч.

Избягвайте да правите внезапни или напрегнати движения или да носите твърде големи тежести. Ако в работата ви има потенциални рискове за вашето положение, помолете да ви преместят в по-безопасна среда – законът е на ваша страна. Сега трябва да се грижите за себе си повече от всякога!

По отношение на спорта също трябва да бъдете внимателни. Движението, стига да няма противопоказания, е препоръчително през цялата бременност. Но трябва да избягвате прекалените натоварвания и някои конкретни спортове, които носят риск.

По време на бременността е много подходяща и препоръчителна йогата. Тя ще ви помогне да поддържате форма, да направите тялото си по-гъвкаво и да го подготвите за износването и раждането на бебето, което може да тежи и 4 кг. Но също така ще си помогнете да не качите твърде много килограми и да се възстановите по-бързо и лесно след раждането. Движението е ефикасно средство и срещу някои типични симптоми, като гадене, крампи, подути крака, запек, безсъние, болки в гърба.

Ходенето, джогингът, плуването и йогата са едни от любимите спортове на бъдещите майки и не крият никакъв риск, стига спортната рутина да е подходяща за периода на бременността.

Трябва обаче да загреете добре тялото преди спортуване; да пиете достатъчно вода преди, по време и след тренировка; да носите удобни дрехи; да бъдете редовни; да дишате правилно; да се концентрирате върху стойката и да хапвате по-често и в по-малки количества, за да си осигурите достатъчно енергия и в същото време да предотвратите понижаването на нивата на кръвната захар.

Важно! Избягвайте следните ситуации: да спортувате в гореща или влажна среда; да правите резки движения, скокове, хвърляния или завъртания на корема; да вдигате твърде големи тежести; да тренирате дисциплини, при които има риск от падане - като каране на ски или конна езда; да правите твърде много разтягания или да се уморявате прекомерно.

По материали от Qui mamme

 

Да поговорим

Кои упражнения да избягвате по време на бременност

Здраве

Как да облекчите болките в гърба по време на бременност

Да поговорим

Гърдите през бременността

Още от Здраве

Полезно е бебето да пълзи.

Снимка: Shutterstock

Пълзенето намалява риска от астма при бебетата

Има начини да се справите с натрупаните килограми след раждането.

Снимка: Shutterstock

Можете ли безопасно да отслабнете по време на кърмене

Когато ни стане горещо, сензорите в тялото информират мозъка.

Снимка: Shutterstock

Какво се случва в тялото, когато се потим

Определено има неща, на които сега гледате с други очи.

Снимка: Shutterstock

7 неща, които бихте променили, ако сте отново бременна

Най-добре е лекарят да прецени точното количество на добавката.

Снимка: Shutterstock

Фолиевата киселина при опитите за забременяване

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Бебе наднича над креватчето. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Никой не предупреждава за лошите изненади на родителството

Майки от цял ​​свят споделят в социалните мрежи своя опит

Брук Шийлдс и Гриър. Снимка: Instagram

Заедно

Брук Шийлдс празнува пълнолетието на дъщеря си

Малката й дъщеря от брака й с Крис Хенчи Гриър навърши 18 години

Бебе, което плаче на пода. Снимка: Getty

Заедно

Без паника: какво да правите, ако изпуснете бебето

Основното правило: запазете спокойствие

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty
 

Наслаждавате се на времето, прекарано заедно.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

42 неща, които се променят в живота след раждането на дете (2 част)

Колкото и да сте подготвени за новите страни в ежедневието ви, пак ще останете изненадани от някои

Празнично украсена маса за партито. Снимка: Getty

 

Бременност и раждане

Baby Shower: какъв празник е и как се празнува

От къде идва традицията, която става популярна и у нас

Полезно е бебето да пълзи.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Пълзенето намалява риска от астма при бебетата

Вижте защо вдишването на малко прах е полезно за вашето дете