Как да преборите скуката, ако трябва да лежите по време на бременността

Има начини да се разнообразите и в подобна ситуация

03 октомври 2022 г.
Как да преборите скуката, ако трябва да лежите по време на бременността

Снимка: Shutterstock

Майките, които са преминали през това, със сигурност знаят, че след определен момент лежането по цял ден на дивана или в леглото доскучава. А трябва да го правите, защото така е препоръчал лекарят.

Има начин да направите очакването на бебето по-приятно и да разнообразите с интересни занимания времето. Те не носят никакъв риск нито за вас, нито за бебето, но пък освен, че ще ви забавляват, могат да оставят и приятен спомен от бременността.

Ето какво бихте могли да правите, ако се налага по една или друга причина за известно или по-продължително време да останете на легло по време на бременността.

Снимка: Shutterstock

Да пренаредите снимките

Независимо дали са на мобилния телефон или вече сте ги отпечатали на хартия, организацията на снимките винаги отнема много време. И за тази дейност все не остават свободни часове и я отлагате ден след ден, седмица след седмица, а понякога и с години.

Сега обаче може да се възползвате от момента на покой и да сложите ред в снимките. Освен, че ще свършите една наистина полезна работа, красивите кадри, запечатали ваши преживявания и ексклузивни моменти, ще ви върнат по един много приятен начин назад във времето.

А в момента имате нужда точно от позитивни емоции, които да ви носят спокойствие и удоволствие.

Започнете дневник

Воденето на дневник е отдавна признато като много терапевтично и психолозите горещо го препоръчват, ако сте под стрес, демотивирани или просто ви е обзела безпричинна тъга.

Освен, че ще ви донесе нужния релакс, започването на един дневник сега може да остави невероятен спомен от бременността. Някой ден дори може да го подарите на порасналото си дете, допълвайки по този начин живота му с нещата, които са се случили преди то да се роди.

Не е задължително дневникът да бъде посветен единствено и само на бременността и бебето в корема ви. В него може да вписвате всички вълнения, които в момента преживявате и важните неща от времето, в което живеете.

Така както днешните деца не познават телефоните с шайба, вероятно за вашето бебе, след като порасне, би било любопитно да чете какъв е бил светът, когато то все още се е криело в утробата ви.

Да играете с другите деца

Това важи само в случаите, когато не сте с първа бременност. Със сигурност голямото дете или деца ще бъдат очаровани, ако им обръщате повече внимание.

Така не само няма да се почувстват пренебрегнати и да ревнуват от бъдещото братче или сестриче, а ще се радват, че най-после имат възможност да бъдат с вас от сутрин до вечер.

Единственото важно е да спазвате правилата, които лекарят е препоръчал. Тоест – по-малко или почти никакви движения, и по-приятни емоции. Това означава да изключите динамичните игри, но пък има толкова интересни занимания, които не изискват да бъдете пъргави, само трябва да изберете кое от всички да правите.

Може например, да рисувате, да създавате различни креативни неща, да играете на „Не се сърди човече“ или „Монополи“, да създадете нови дрехи на куклите или да измислите най-невероятната сграда от частите на конструктора, без да гледате описанията.

Да четете

Идеалното време да се насладите на любимите си романи (все пак избягвайте криминалните, а заложете на по-спокойни и романтични книги) или да четете приказки на по-големите деца.

Друг вариант е да слушате аудиокниги, тъй като така няма да уморявате очите си.

При всички случаи четенето носи не само удоволствие, но и спокойствие, така че е добра идея, ако се налага да постоите повече време в леглото.

Време за сериали

Телевизионните сериали са новата литература, така че точно като книгите, може да ги включите в ежедневието.

Има доста красиви, увлекателни и забавни сериали, които няма да ви натоварват, но пък приятно ще запълнят времето ви.

Ако досега никога не сте започвали сериал, тъй като не сте имали нужното време или търпение да следите епизодите, в момента ви се предлага чудесна възможност да наваксате пропуснатото.

Снимка: Shutterstock

Срещи с приятели

Няма как да излезе и да се разходите с приятелите си. А и не е възможно точно сега да ги поканите у дома, заради по-специфичните условия и ограничения.

Но пък може да си организирате веднъж седмично среща на кафе през компютъра в някоя от платформите, които дават такава възможност. И да си поговорите за всичко, което ви вълнува.

Това е важно, защото когато се налага да останете на легло, основното, което най-много страда, е социалният живот.

Наистина почивка

В това няма нищо лошо и наистина трябва да се възползвате от времето, което трябва да прекарате в леглото или на дивана, тъй като след раждането най-вероятно няма да имате такива възможности.

Принудителната почивка често се приема като тежест и натрупва умора, а всъщност може да донесе точно обратното – да ви помогне да съберете достатъчно сили за грижите около бебето, които започват от момента на прибирането ви у дома след раждането.

Така че приемете това време като подарък и просто се поглезете. Скоро няма да имате такова.

По материали Mamma Pret a Porter

Хранене

Какво да правите при храносмилателни проблеми по време на бременността

Да поговорим

Гърдите през бременността

Здраве

Най-важните витамини за бебето през бременността

Още от Здраве

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

 

Секс след раждането

Не се заседявайте прекалено, а намирайте поводи да ставате от стола.

Снимка: Shutterstock

Колкото по-дълго седите, толкова повече вредите на здравето си

Консумацията на плодове и зеленчуци носи не само здраве, но и усещане за щастие.

Снимка: Shutterstock

Колко плодове и зеленчуци на ден гарантират щастие

Бебе на 3 месеца. Снимка: Shutterstock

Защо бебета, родени през март, са специални

Бъдете особено внимателни с жена, премиала през такава загуба.

Снимка: Shutterstock

Какво да кажем на жена, претърпяла спонтанен аборт

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

18 идеи срещу скуката

Лесни и креативни начини да забавлявате децата, докато са у дома (Част II)