Как и кога да пътувате безопасно, ако очаквате бебе

Ето 5 полезни съвета, ако сте бременна, а ви предстои кратка или по-дълга ваканция

22 април 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Пътуването по време на бременност далеч не е трудно, стига да нямате медицински противопоказания. Има жени, които дори шофират в деветия месец. Но тук става дума само за пътуващите.

Важното е да се съобразите с няколко основни правила, за да избегнете някои евентуални негативи по време на пътуването. Има разбира се, и строги забрани или по-специфични правила, които също е добре да знаете.

1. Пътувайте между третия и седмия месец

Това са всъщност най-добрите месеци за пътуване. Тогава вече не страдате от неприятното сутрешно гадене и повръщане, нямате главоболие и други некомфортни симптоми. А и не сте така сънливи като в началото на бременността. В същото време все още коремът ви не е наедрял и не ви тежи, което прави пътуването по-леко.

Всичко това е важно, за да успеете наистина да се насладите на краткото или по-дълго пътешествие, което възнамерявате да предприемете.

2. Изберете влак пред автобус или кола

Във влака ще имате повече комфорт от гледна точка на раздвижването, когато пътуването е по-дълго. Освен това ще можете да се отпуснете на по-широко и при нужда да станете и се раздвижите, да почетете, дори да поспите.

В колата със сигурност ще ви бъде по-тясно, а и ще се притеснявате да карате шофьора да спира твърде често. От хигиенна гледна точка обаче колата е с предимство.

3. В самолета - с компресивни чорапи

По принцип пътуването със самолет се препоръчва само до определена седмица от бременността (36-а г. с.). Но това, което задължително трябва да направите преди подобно пътуване, е да се консултирате с вашия лекар, който да прецени дали изобщо е добре да летите със самолет.

Ако ви даде зелена светлина, направете всичко възможно да си осигурите комфорт по време на полета. Компресивните чорапи са много подходящи, тъй като облекчават подуването и изтръпването, които могат да се появят при по-продължително седене. Стига да е възможно, ставайте от мястото си и се раздвижвайте, за да не бъдат ставите ви „сковани“, а и да стимулирате кръвообращението. И пийте много вода!

4. Проучете какви болници има наблизо

Това е абсолютно задължително, защото никога не се знае какво може да се случи. По-добре да сте добре информирани и подготвени, отколкото на място да се чудите и притеснявате какво да правите при нужда.

Проверете също така дали около мястото ви на отсядане има спешни кабинети или болници, които разполагат със спешни екипи. И разбира се, не забравяйте за здравната застраховка, особено ако пътувате в чужбина.

5. Избягвайте зони с риск от заразяване

Има дестинации, които трябва да се избягват през деветте месеца. В повечето случаи това са екзотични места, в които съществува някакъв риск от заразни болести (като например зика в Южна Америка или малария в някои страни в Африка).

Поради тази причина, особено по време на бременност, би било по-добре да се съсредоточите върху други, по-безопасни за вас и бебето, зони.

По материали от Mamma pret a porter

Коментари
Последни видеа