Крампи в краката по време на бременност

Ето как да се справите с този неприятен и понякога досаден проблем

03 март 2023 г.

Снимка: Getty

Спазмите в областта на краката по време на бременност са един от онези проблеми, за които бихте дали мило и драго, за да ги няма. Но се случват. Те са другата неприятна „екстра“ на бременността, наред с гаденето в първите месеци и безсънието в последните. Може да добавим към този набор от дискомфортни провокации и киселините.

Неприятното на крампите е, че се проявяват по-силно и по-често през летните месеци. В комбинация с жегата, това ги прави още по-нетърпими. Причините за тези спазми могат да бъдат различни: натрупване на някои киселини (като млечна и пирогроздена киселина), които причиняват неволно свиване на мускулите, което води до доста болезнени крампи; наддаване на тегло, което подлага на изпитание долните крайници; прекомерно изпотяване и др.

Досадните крампи обаче могат да бъдат облекчени. Ето как!

Обърнете внимание на храната

Ако нямате особени медицински проблеми, просто трябва да пиете повече течности и да ядете по-големи количества плодове и зеленчуци. Специално бананите са естествен лек срещу спазмите.

Масажирайте краката

Разтриването на схванатия временно мускул може да помогне за облекчаване на напрежението.

Разтягайте мускулите на прасеца

Редовното разтягане на тези мускули (няколко пъти на ден) може да помогне за облекчаване на напрежението в областта, което пък да доведе до намаляване на крампите.

Останете физически активни

Движението може много да помогне за регулиране на киселините, които се натрупват в мускулите на краката.

Вземете топъл душ или вана преди лягане

Това също спомага за отпускане на мускулите.

Вземете магнезиева добавка

Повечето пренатални витамини съдържат магнезий, но може да попитате вашия лекар за конкретна добавка с магнезий. Сами не предприемайте нищо! Консултацията е задължителна.

Повдигнете краката си, докато спите

Можете да поставите възглавница в края на леглото, така че коленете, прасците и стъпалата ви да са на малко по-високо от бедрата. Това ще помогне да се увеличи циркулацията между сърцето и краката и да се намали натрупването на млечна киселина, която причинява мускулни крампи. Повдигането на краката също така намалява натиска върху долната част на гърба, което облекчава като цяло тежестта от бременността.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа