10 тревожни симптома у новороденото

Някои от тях откривате едва, когато се приберете у дома

15 август 2022 г.

Снимка: Getty

Периодът на новороденото е най-важният за адаптиране към условията на околната среда. Първият месец от живота е изпит и за родителите: как да се грижат за бебето, как да се научат да го разбират, за да помогнат навреме и да не пропуснат сериозни заболявания. 
Какви симптоми, състояния трябва да запалят „сигнална лампа“ , разказват специалисти пред Parents.ru.

1. Кожа. Бледност, подуване, удебеляване при новородено са причина незабавно да се консултирате с педиатър, за да изключите такива сериозни патологични процеси като склерема и склередема. Това са заболявания на кожата и подкожната тъкан, които се срещат през първата седмица от живота, като правило, недоносените бебета страдат от тях.
Заболяването изисква незабавна хоспитализация и денонощно наблюдение в болница.
Продължителната жълтеница (повече от 14 дни) при новородено също може да бъде резултат от вътрематочна инфекция или кръвни заболявания.

2. Цианоза. Може да има цианоза на крайниците или дифузна цианоза, когато не само крайниците, но и цялото тяло придобива синкав оттенък. Когато се появи цианоза, е необходимо да се изключат вродени малформации на сърдечно-съдовата система, патология на централната нервна система и дихателната система.

3. Двигателна активност на бебето. Ако новороденото е неспокойно, мускулният му тонус е повишен, ако отмята глава назад със силен монотонен плач, трябва да сте наблюдателни. Или обратното - ако става летаргично, отказва да суче, има намален мускулен тонус, а плачът му е тих монотонен - ​​това може да означава патология на централната нервна система или поява на някакво инфекциозно заболяване.

Снимка: Getty

4. Зачервяване на пъпната рана, подуване, гнойно изтичане от пъпната рана. Това са симптоми на възпалителен омфалит. Търсете лекарска помощ. Има риск от развитие на сериозни бактериални усложнения, до сепсис.

5. Оригване и повръщане. Това може да са симптоми както на стомашно-чревна патология, така и на заболявания на централната нервна система. Новородените обикновено повръщат малко мляко след хранене, но ако бебето изригва на "фонтан" и не наддава на тегло, се налага консултация с педиатъра. Трябва да се изключи вродена хирургична патология, включително стеноза на пилора, която е причина за стомашна обструкция.
Стенозата на пилора се развива през първите 2-5 седмица от живота на детето. Първите симптоми са постоянна повръщане, което в рамките на няколко дни се превръща в обилно веднага или известно време след хранене. В същото време детето губи тегло, дехидратира се, уринира рядко и се появява запек. Патологията се лекува само хирургично, в болница.

6. Стряскане, тремор на крайниците и брадичката, нарушение на съня, тревожност могат да показват патология на нервната система.


Снимка: Getty
7. Бебето често "показва" езика - това е един от симптомите на вроден хипотиреоидизъм.

8. Слух. За да се диагностицира късна загуба на слуха при деца, които са претърпели хипоксия по време на раждане, трябва да обърнете внимание на това как бебето реагира на външни стимули (дрънкане, глас).

9. Рядкото уриниране е характерно за сериозни заболявания на пикочната система, като уретерохидронефроза (нарушение на естествения отлив на урина).

10. Нарушения на стомашно-чревния тракт (колики, редки изпражнения, дисбактериоза и др.) Често, особено при момичетата, може да бъде причинено от инфекция на пикочната система и гинекологични заболявания поради анатомичните особености на структурата на пикочно-половата система.

Мона Василева

 

 

 

Коментари
Последни видеа