3 потенциални опасности, които бременната да избягва

Добре е да се пази от тях, тъй като могат да създадат негативни усещания и грешни послания

19 август 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Хиляди различни усещания минават като ураган през жената, когато тя за първи път открие, че е вече бременна. Особено, когато очаква първото си дете.

Една от честите реакции в такива случаи е търсенето на информация. Всяка, която би могла да бъде от полза по време на бременността и след това – за отглеждането на бебето. И точно това може да се окаже потенциална опасност за все още неопитната жена.

Тя разбира – както от своя лекар, така и от приятелки, вече преминали през този път, както и от различни социални мрежи, че пушенето и пиенето на алкохол по време на бременността са опасни. Което е точно така. Научава и други полезни за нея неща.

Но страховете й и притесненията я отвеждат по-далеч и в стремежа си да потърси още полезна информация, тя рискува да попадне във водовъртежа от негативни влияния. Кои са трите опасности, от които бременната трябва да се пази през деветте месеца.

1. Прави си календар на бременността, който следи повече от стриктно

Календарът на бременността е нещо полезно, стига да не се стига до вманиачаване. Всяка бременност е строго индивидуална и следва свой ритъм. Евентуалните отклонения не трябва да плашат бременната, която разбира се, би могла да ги коментира със своя лекар, за да бъде спокойна.

Но един такъв календар би могъл да има и отрицателно въздействие и силно да притесни по-чувствителните жени и тези, които отбелязват всяка една разлика с онова, което е написано в книгите, казано им от приятелки или прочетено в социалните мрежи.

Например: бременността обикновено продължава от 37 до 42 седмица, поради което определянето на предполагаемата дата на раждане може да бъде доста неточно. Шансовете събитието да се случи и няколко дни след първоначално изчислената дата също са високи. Всичко това може сериозно да притесни бъдещата майка, която стриктно е следяла своя календар.

2. Слуша и чете истории за трудностите в този период

Не всяка жена пази прекрасни спомени от бременността или раждането си. При някои деветте месеца и появата на бебето са свързани с различни неприятности и премеждия. Това обаче не означава, че се случва на абсолютно всички бременни точно същото и по същия начин.

Настройването и очакването на различни негативни моменти не помага, а пречи. Всички лекари са категорични, че бременността е период, който трябва да се изживее по възможно най-спокойния начин, защото това се отразява и на плода.

Всяка история за травматична или зле завършила бременност има силата да се загнезди трайно в съзнанието на жената, създавайки среда, която подкопава нейния самоконтрол и способността й да се вслушва в себе си и тялото си.

3. Слуша „грешни“ съвети преди раждането

Това са съвети, а често и курсове, които се концентрират единствено и само върху техники и ползи, отричайки използването на всичко останало и наблягайки върху негативите на традиционната медицина.

Алтернативните обезболяващи техники могат да бъдат полезни. Но в една ситуация, когато се налага спешна намеса от лекар, на помощ идва традиционната медицина.

Под влияние на хормоните, бременната жена обаче може да бъде лесно заблудена и подведена. Това, което наистина има значение, е да се помни, че здравата жена, която не е изложена на определени рискове по време на бременността, трябва да бъде насърчавана. Не бива да й се внушава ужас, а сигурност. И трябва да бъде подкрепяна, за да открие сили, каквито често дори не знае, че притежава.

По материали от Curioctopus

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.