Д-р Олег Торсунов: от 1:00 до 3:00 през нощта трябва да се спи задължително

Известният психолог и философ с теория за вредите от безсънието

14 март 2019 г.

Илюстрация: Shutterstock

Нарушенията на съня са близо 85 вида и е доказано, че от тях страдат милиони хора по света, особено жителите в големите градове, работещите в големи компании, родителите на малки деца… Ясно е защо всичко това ви звучи познато, но има неща, свързани със съня, които не знаете – например това, че ако не сте си легнали или заспали в 22.00 ч. вечерта, мозъкът ви страда, а умствените способности постепенно ще намаляват, ако това се случва периодично.

Разумен дневен режим е този, в който сме "в крак с времето".

Повечето живи същества са будни през деня, а спят през нощта, сутрин искат едно, през деня друго, вечер - нещо различно. Това се дължи на влиянието на планетите, обяснява известният писател, психолог, философ, лектор, специалист по Аюрведа и ведическа култура Олег Торсунов. Той е кандидат на медицинските науки, старши преподавател в Катедра „Теории и методи за здравни техники и физическа култура на Изтока“ на Уралския университет по физическа култура в Русия.

Слънцето активизира процесите в организма и силите ни, Луната дава възможност да релактираме и да отпочинем. Влиянието на Слънцето не помага на организма да отдъхва пълноценно, а влиянието на Луната не ни дава да действаме пълноценно, без ущърб за психиката.

Какви са последствията на нарушаването на дневния режим:

Разумът и умът си почиват от 9 до 11 вечерта, затова, ако не сте легнали или не сте заспали в 10, те ще страдат. Снижаването на умствените сили не става изведнъж, а плавно и често незабележимо – негативните последствия могат да се натрупват с години. Когато се намали силата на разума, човек не може да разбере кое прави добре и кое зле.

Трудно му е да се справи с тази или онази житейска ситуация, прави грешки, за които после съжалява. Става му трудно да се избавя от вредните си навици. При намаляването на силата на ума започват безпокойства и понижаване на паметта, както и психическа нестабилност.

Първите признаци за липса на почивка за ума и разума и понижената концентрация на вниманието или прекомерно напрежение, увеличаване на вредните навици, намаляване на силата на волята и увеличаване на животинските потребности: секс, хранене, сън и конфликти. По-нататък последствията са хронична психическа умора и напрегнатост, нарушение на съдовата регулация и склонност към увеличаване на кръвното налягане.

Землист цвят на лицето, уморен и отпуснат вид, психическа затормозеност, главоболие – всичко това са признаци за нарушения дневен режим, когато човек не дава на ума и разума си да отпочинат в отреденото за това от природата време.

Ако не спите от 11 до 1 през нощта, ще страда жизнената ви сила, а също и нервната и мускулната системи. Последствията: слабост, песимизъм, вялост, намален апетит, чувство за тежест в тялото, ще се чувствате като разбити психически и физически. Тези прояви, по правило, ще усетите веднага.

Дейността на праната в организма ни е свързана с нервната система, затова тя с времето също ще започне да страда. Още последствия, които са крайно неприятни и опасни – нарушава се баланса на жизнените функции на целия организъм, това предизвиква намаляване на имунитета и развитие на хронични болести. Ако продължите да нарушавате режима на деня, последствията може да са под формата на тежки промени във функционирането на нервната система, както и във вътрешните органи.

От 1 през нощта до 3 сутринта също е нужно задължително да спите, в противен случай страда емоционалната сила. Последствията: прекомерна раздразнителност, агресивност, антагонизъм. При нарушаването на съня в този период настъпва силно емоционално изтощение и могат да започнат пристъпи на истерия.

Други последствия: постепенно развитие на маниакално-депресивна психоза, което означава, че човек в даден момент е прекалено възбуден, а после изпада в дълбока депресия. Постепенно намалява остротата на възприятията – слух, осезание, зрение, обоняние, а също намалява и активността на вкусовите рецептори.

Няколко думи за разумността – способността ни да разбираме силите, които съществуват около нас и влияят на живота ни. Разумният човек разбира, че времето е сила и се старае да свърши всичко навреме, доколкото му позволява съдбата.

Този, който не иска да е приятел с времето, животът го поставя в такива рамки, че не може да спи – работи нощем, трудно се унася, пречи му я телевизора на съседа, или някой шуми…

Илюстрация: Shutterstock

Това е наказание на времето за човешката неразумност. Ако ситуацията е такава, много трудно ще се промени, но има един добър начин. 

Тъй като човешкото желание е огромна сила, ако постоянно се опитвате да промените своя дневен режим, след известно време ще ви се отдаде такава възможност. Ако желанието е искрено и голямо, ще намерите сили да се възползва от тази възможност. Има само един начин това желание да се увеличи – общуването с хора, които вече съблюдават правилен режим. Внимателното изслушване на опита на такива хора ражда промени в разума, които стимулират ентусиазма да промените и своя живот.

Всички останали начини да отстраните последствията от нарушения дневен режим са неразумни и могат да доведат само до още неприятности. Глупаво е да се карате на съседа или на домочадието, надявайки се, че те ще изключат телевизора или ще пазят тишина, и при все това няма да мислят лошо за вас.

Неразумно е да захвърлите нощната работа, ако нямате други варианти за доход. Нужно е смирено да приемете ситуацията като последствие на собствената си неразумност в миналото и да опитвате с всички сили да промените ситуацията към по-добро.

Когато човек иска по-добър живот, не вини никого за своята нелека съдба и не се опитва насила да променя другите, постепенно подобрява възможностите си да живее по-щастливо. Така полека лека отслабват и неблагоприятните фактори, които възпрепятстват напредъка, и в крайна сметка изчезват напълно.

Адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа