Да ​​мием ли ръцете на детето или да не сме прекалено старателни

Кога запознаването с микробите е от полза и в каква „доза“

Снимка: Getty

Децата пъхат всичко в устата си – така опознават външния свят. По време на разходка малчуганът, който едва се е научил да ходи, спира, взема камъче и бързо, докато майка му за секунда не внимава, го пъха в устата. Да не говорим за играчките от пясъчника. 
Родителите изпадат в паника, когато детето им иска на всяка цена да „вкуси“ всичко.
За тревожните майки и татковци разходките се превръщат в изпитание – те непрекъснато дебнат кога хлапето ще грабне нещо мръсно и тичат с кърпичката, за да му избършат ръцете. Понякога така пречат на имунната му система да се развива естествено.
Известният телевизионен водещ, имунолог-алерголог Андрей Продеус обяснява така наречената

„Теория на мръсните ръце“

„Това е най-безопасният и ефективен начин имунната система на детето да се запознае с антигените и алергените, които го заобикалят. Защото ако поставим нещо в устата си и го погълнем, тогава вероятността то да навреди на тялото е много по-малко, отколкото ако същият алерген попадне върху дихателната ни лигавица или очите“,  разказва специалистът.

Снимка: Getty

Да предположим, че хлапето вземе бисквитка с мръсни ръце и я изяде.
Храната ще влезе в стомаха, където ще се срещне със солна киселина със силна концентрация и ензими. Под тяхното действие повечето от микробите и

антигените се преработват в безопасни за клетките и стомашно-чревния тракт вещества

„По този начин детето се „запознава“ с разнообразието от протеини в природата. Но когато някои от тези протеини в непроменен вид - под формата на цветен прашец, например - попадне в дихателната лигавица, няма такава система, която да го неутрализира. В този случай е по-вероятно детето да получите алергична реакция, както се случва при сенната хрема“, обяснява специалистът.

С други думи, ако в детството хлапето активно взаимодейства с микроорганизмите, тогава неговата имунна система се развива и алергичните прояви намаляват.
Но ако родителите искат да осигурят стерилни условия за бебето, тогава те пречат на организма да развие естествена защитна реакция. И, ако то израсне в условия на абсолютна чистота, е много по-вероятно да развие алергия.

Във всичко обаче трябва да има разумен подход и умереност. Стерилните условия, които някои майки се опитват да създадат обаче, не са необходими на детето. Така то опознава света и тренира имунитета си, пояснява специалистът.
И другата крайност е неприемлива. „Теорията за мръсните ръце“ не оправдава нехигиеничните условия на живот. Детето не трябва да живее в мръсотия и сред много микроби.
 

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа