Грип – нова мутация

Кои щамове ще ни разболяват и как да се пазим

13 октомври 2016 г.

Снимка: Guliver / iStock

Взех заглавието на заем. Сещате се за „Костенурките Нинджа – нова мутация“ - любими герои на малки и големи. Както серията с детски играчки всяка година мутира – костенурките са с нови дрехи и оръжия, хлапетата отново събират колекции, а родителите харчат купища пари, така и вирусите. Нямат почивен сезон. И лете, и зиме са активни. Армията им всяка година сменя бойното си снаряжение и тактика. И мутират ... 
В края на октомври не сме изпратили „летните“, мъчат ни „есенните“ и очакваме грипните вируси. 

Вирусите

Есента внася промени в бойните редици.
През октомври на ход са грипоподобните вируси с над 150-200 разновидности. Най-много са риновирусите – 110 и резултатът от срещата с тях е хрема. Всички са „роднини“, „братовчеди“, а голямата им рода причинява болест със сходни симптоми. Вирусите се размножават бързо и са изключително прилепчиви.
Компания им правят корона, респираторно синцитиалният вирус, аденовируси, които атакуват деца и възрастни като причиняват фарингит, тонзилит, бронхити и пневмонии. Заедно с папагрипните, те са особено опасни за децата.
На периоди в настъпление излизат рота, астра или пък ехо и коксаки от голямото семейство на ентеровирусите. Повечето от тях имат 2 мишени – поразяват респираторната система и стомаха. Могат да причинят както диарии, повръщане, така и грипоподобни състояния. Без значение, кой е главният „виновник“.

Грип ли е?

Кихне ли някой, заявява: „Пипнах грип!“, а заглавията в медиите подкрепят съмненията му. „Нов вирус поразява стотици на ден“, "Нов щам пълзи към Европа!“ Познати са ви, нали?

Щом двама души в редакцията се разболеят, веднага трябва да се разпитат експерти за новия грипен щам и да се публикува материал.


Ако, не дай си Боже, главният редактор е болен, тогава вместо материал се разработва тема. И колкото по-екзотично звучи името на грипния щам, толкова по-добре.

Новости обаче няма. Сензации – също. Ако се върнем няколко години назад, вирусната картината се повтаря.

В компания вървят 2 щама А и един В.

2014/2015 - А/Калифорния H1N1, А/Тексас и В/Масачузетс,

2015/2016 – А/Калифорния H1N1, А/Швейцария H3N2 и В/Пукет,

2016/2017 – А/Калифорния H1N1 (познат от 2009 г.), А/Хонконг H3N2 (познат от 2014 г) и

В/Бризбейн.

Последните 3 щама се очакват на „сцената“ през следващите месеци.
Как ще се казва вирусът, дали ще е А или В , ще ни „изненада“ ли малко променен вид и ново снаряжение, както се случва често, едва ли от особено значение за този, който се е заразил. Още повече, че той става опасен за околните, заразява цялото семейство, още преди сам да е решил дали е пипнал вирус или се е простудил.

Сополи, кашлица, висока температура, болки в ставите, чувство за умора и страшна отпадналост – това причинява вирусът. Специфичните противогрипни медикаменти помагат, ако не изтървам момента, чудейки се дали ни мъчи точно грип или ...
Лечението работи, ако се приложи в първите 30-48 часа. Само в този срок противогрипните лекарства могат да спрат или да забавят хода на болестта. В този етап антибиотиците са безсилни. Но ние не сме.


Какво може да направим, без да навредим?

Азбука на витамините

С,Е,D – тези витамини са с мощни антиоксидантни свойства и подкрепят организма в момент, когато вирусът пие силите ни. Защото болестта „яде“ големи порции вит. С. Нужни са ни 500-1000 мг. на ден – таблетка или ампула осигуряват бърза доставка.
Може да разчитаме на лимон и на всички цитруси, естествено.

Снимка: Shuttrstock

Витамин D е важен за имунната система, защото регулира нивата на фосфор и калций.
Източник на ценния витамин са: млечни продукти, риба, яйца, зелени листни зеленчуци.


Цинкът пък може да съкрати срока на боледуване с дейната си подкрепа на имунната система. Набавяме го от пшеница, черен хляб, ядки, фасул, грах, жълтък, чесън, краставици.

Ехинацея и джинджифил

Ехинацеята се продава като екстракт. Тя защитава клетката от разпростиращата се инфекция и стимулира белите кръвни клетки - „войниците“ на нашата имунна система.

Джинджифилът според тибетската медицина ни зарежда с „топла енергия“, сгрява и стимулира кръвообращението като същевременно ускорява обмяната на веществата.

Снимка: Shuttrstock

Подкрепа по време на болест дават и пчелните продукти – прополис и пчелен клей. Те са богати на аминокиселини и дават на организма букет от витамини – A, C ,B1, B6.
 Всяка самодейност и прием на лекарства, особено ако опитваме да лекуваме детето, са опасни.
Консултирайте се с личния лекар, който ще прецени има ли нужда и какви медикаменти да пиете. Стойте вкъщи, почивайте на легло с топла храна, витамини и подкрепяйте имунната система.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа