Как и кога да говорим с децата за секса?

Инструкции към родителите за разговора във възрастта 9-12 години (част 2)

Илюстрация: Guliver / Getty

Темата за секса е нещо, което дори и силно разкрепостените съвременни родители избягват. Не толкова от неудобство, колкото, защото не са подготвени как да поднесат информацията на детето. И колкото и литература да има по темата, те се опитват някак да прескочат този разговор.
Ето инструкциите на психолога и експерт по сексуално възпитание Ирина Селиванова.
Те са направени стъпка по стъпка за различните възрасти, а ние ще ги представим в три поредни материала.
В първия материал дадохме примери как да говорим и какво да обясним на дете на 7-9 години за секса.
Разговорът задължително трябва да почне по-рано и то да получи първите си представи, още преди да е тръгнало на училище. Това ще бъде един вид защита, срещу информацията, която скоро ще се изсипе върху него.

Вторият разговор за секса: 9-12 години 

Говорим за секс по същия начин, както сме говорили по-рано, без задължително да го свързваме само с любовта и раждането. Дори и да не сте обсъждали нищо преди това с детето, повярвайте ми, то вече знае много. Може и да е в изкривена и непълна форма, но то определено има основна идея.
Задачата на родителите е не само да говорят за секс, но и

да коригират представите за него, ако се налага

Изчистете митовете от съзнанието на тийнейджъра и ги заменете с правилна и полезна информация. 
Ако искате да е качествена и то наистина да получи знания в областта на сексуалното възпитание, започнете около една година преди пубертета.
Психологията на развитието показва, че всички ценностни ориентации, на които човек разчита през живота си, се залагат до около 12-годишна възраст. Това е средната възраст, на която започва пубертетът.
По това време приблизително се наблюдават и промените в характера. Вторичните полови белези все още не са забележими. Именно сега е моментът родителите да говорят с детето си за всички важни „сексуални“ теми.

Не е нужно да чакате тийнейджърът да ви попита за секса, защото той може и да не пита. Темата по начало все още е табу за много семейства

Началото на разговора може да е : „Спомняш ли си, че за секса, казах, че той води до деца? Сега не винаги е така, защото има и семейното планиране - това е, когато съпрузите управляват процеса на забременяването. И използват контрацепция, за да не се стигне до нежелана бременност. Използват различни методи, които предотвратяват срещата на сперматозоидите с яйцеклетката и бременността не настъпва. Презервативът е един от най-надеждните контрацептиви. Поставя се върху пениса и спермата не може да достигне до матката. Освен това презервативът предпазва от полово предавани болести (полово предавани болести).“

В нашата страна има ниска сексуална култура и това е една от причините за големия брой ХИВ-позитивни.
Важно е обясните, че презервативът пази не само от нежелана бременност, но и от болести, предавани по полов път. Включително и от най-опасния и смъртоносен СПИН. Затова трябва да се слага всеки път, когато правите секс.
Не си струва да наблягате на плашещата информация със СПИН, за да не насаждате тревога „всички ще умрем“ - тук е необходим баланс, но е необходимо да го запознаете с тази важна тема на тази възраст. 
Говорете и за морала. Обсъдете с детето принципа на съгласието – трябва ясно да обясните, че всяко взаимодействие с друг човек се случва само по взаимно съгласие и само след като изрично е попитал и е получил съгласие от него за това.

Също така е важно да говорите за собственото му достойнство и личните граници.
Най-общо: разговорът в тази възраст е за възможните последици от секса и за отговорността, която е еднаква и за момчетата, и момичетата.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа