Най-добрите чайове по време на бременност

Кои са полезни и кои е добре да избягвате в този период

31 октомври 2020 г.

Снимка: Shutterstock

По време на бременност храненето е изключително важно. Но трябва да се внимава не само за храните, а и за напитките. И не става дума за алкохола, а за онези, които на пръв поглед не биха предизвикали проблем – топлите чайчета, независимо какъв вид.

Пиенето на чай всъщност е много полезно, но по време на бременност трябва да се избягват някои видове. Други пък са изключително полезни. Ето защо е много важно да знаете какъв точно е чаят и какво съдържа, за да не навредите на плода.

Снимка: Shutterstock

Кои са най-добрите

Ройбос. Съдържа антиоксиданти, които повишават имунитета. Това е много полезно, особено през първите месеци, когато имунитета спада. Зелен чай. Богат е на антиоксиданти, които защитават ДНК и подпомагат развитието на бебето. Обаче може да е и вреден – защо, четете по-долу.

Черен чай. За бременни жени се счита за един от най-безвредните. Но само, ако се пие безкофеинов.

Овесена слама. Билката овесена слама е изключително полезна. Това е и един от най-добрите билкови чайове по принцип. Полезен е и за нервната система. Освен това осигурява важни витамини и минерали за бременните.

Джинджифил. Силно препоръчван по време на бременност, защото помага за облекчаване на гаденето.

Чай от коприва. Също много добър в този период, тъй като съдържа много витамини и минерали като желязо и калций.

Чай от мащерка. Този чай е чудесен за пиене през деветте месеца. Има много витамини, минерали (особено желязо, манган и калций), антиоксиданти и фибри.

Какво да избягвате

Чай от салвия. Съдържа вещество, наречено туйон, което може да стимулира матката и да причини спонтанен аборт или хипертония.

Чай от магданоз. Когато се приема в големи количества, може да бъде вреден, тъй като увеличава риска от спонтанен аборт и може да повлияе на развитието на бебето.

Зелен чай. Той може да бъде полезен, но когато се приема в големи количества, може да навреди. Това е, защото съдържа много кофеин и намалява абсорбцията на фолиева киселина. Но ако се приема умерено, регулира нивата на кръвната захар и предотвратява развитието на гестационен диабет, което пък го прави полезен. Затова присъства и в двете графи.

Сладък корен. Чаят от тази билка също не се препоръчва, тъй като може да повиши кръвното налягане.

Чай от лайка. Колкото и да е странно, и той не е от полезните. Има много предимства, но конкретно в този случай е добре да се избягва, защото може да причини проблеми с кръвообращението на бебето.

Евкалипт. Този чай е незаменим при дихателни проблеми, но по време на бременност може да причини гадене, диария или повръщане.

Мента. Счита се направо за изключително опасен. В най-лошите случаи може да причини малформации на бебето.

Ревен. Още един чай, за който трябва да забравите по време на бременност. Той е толкова силен, че може да доведе до маточни контракции, които могат да провокират спонтанен аборт.

Чай от болдо. Макар и не толкова популярен, редно е да го споменем, защото може да причини контракции и преждевременни раждания.

Валериана. Някои експерти съветват да не се пие и такъв чай, тъй като може да създаде някои проблеми.

Снимка: Shutterstock

Полезни съвети

Не злоупотребявайте с консумацията на билковите чайове. Макар и билкови, в големи количества те могат да причинят проблеми и да контрахират матката.

Можете да пиете 1 до 3 чаши чай на ден. Не повече, тъй като вече има опасност да навреди.

Тъй като някои чайове съдържа малко кофеин, за предпочитане е да не ги пиете редовно.

Опитайте да редувате различни видове, тъй като освен различен вкус, имат и различни свойства.

По време на бременност се препоръчват също така бял и жасминов чай.

Ако имате съмнения, най-добре се консултирайте с вашия лекар, който да ви позволи или ограничи употребата на чай.

По материали от Siamo Mamme

Коментари
Последни видеа