Психолог: по време на кризата сложете ред в дома и в мислите си

Не ровете непрекъснато в интернет, не мислете за неща, на които не може да повлияете

23 март 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Как да запазим здрав разум, да съхраним себе си и семейството – не само от коронавируса, но и от паниката, която той вкара в душите ни?

Семейният психолог, автор на много книги за деца и възрастни Ирина Чеснова разказва как родителите и децата могат да намерят малко успокоение в тези не особено щастливи времена на карантина, заради епидемията с COVID-19 и задаващата се икономически криза.

Не мислете за неща, на които не може да повлияете

Първата стъпка това е да си признаете, че времената са нестабилни. Парите ще се ограничат, ще стават по-малко, колкото повече епидемията се разраства и глобализира. Нещо, което още дори не може да осъзнаем.
Никой на практика не знае кога всичко това ще приключи, въпреки анализите и математическото прогнозиране. Очевидно няма да е утре. Случва се в цял свят и заради неблагополучието, ще се наложи да се „прегрупираме“, а най-важното е да не се поддаваме на паника. Да не влошаваме допълнително и без това тегавата ситуация, като четем постове във фейсбук и коментираме. Това поведение добавя стрес и напрежение, а сега ни е нужно точно обратното – максимално да се успокоим. Това не значи да се изключим от външния свят. Просто е нужно да сведем до минимум негативната информация, да не се вживяваме прекалено емоционално в световния информационен поток.

Важно е да си признаем, че не може да повлияем на процесите, които се случват в света. Нямаме власт над всичко това.
Добре е точно да видим и да очертаем своите възможности и да не мислим за това, което не може да променим и да повлияем.
Нека отделяме повече време на това, което зависи от нас самите сега и в този час.

Заемете се с неща, които дълго сте отлагали

Очите ни естествено са устремени напред. Сега обаче време да насочим поглед навътре и да огледаме пространството там. Може да се занимаваме с дома, със здравето си, с децата, с техните интереси и развитие.
Всеки от нас има куп неща, които с години е отлагал да върши, защото естествено времето не му е достигало. Сега е времето да ги свършите.
Всяко допълнително занимание намалява чувството за тревожност и създава убеждението, че моят живот е под мой контрол, а това, което правя, зависи от мен самия. И ни дава сигурност, че ще се справям.

Малко излизаме, малко пазаруваме, кръгът на общуване рязко се стеснява. Има обаче с какво да се захванем. Може да пренаредим гардеробите и да изхвърлим дрехите, които не ползваме, да подредим документите в шкафа, да помислим и планираме как да оптимизираме бюджета на семейството.
Добре е да използваме времето да внесем ред в дома, в отношенията и в живота. За това не са нужни финансови средства, а време. Имаме го и то предостатъчно.

Превключете на енергоспестяващ режим

Трябва да разберем, че днешната криза не е уникално явление. Кризи е имало и ще има и в бъдеще. Случват се редовно. За последните 30 години са се случвали и човечеството е оцеляло.

Снимка: Guliver / iStock

Нужно е да се ориентираме, реалистично да оценим обстановката, ресурсите с които разполагаме или, които нямаме. Да преживеем максимално рационално това време. Без паника, съзнателно да подредим приоритетите си, като отделим време за това, което в момента е най-важно.
И ако днес нещо не върви по план (например имаме сериозни проблеми в бизнеса), то когато икономиката тръгне нагоре, ще можем да почнем отново и ще имаме и нов опит.
Не е нужно да се паниксьосваме, да купуваме долари, тонове боб или тоалетна хартия.
Добре е да превключим на енергоспестяващ режим. Няма значение какво точно ще правим, важно е да е на по-бавни обороти.

Кризата не може да ни направи нещастни

Може ли да сте щастливи в момент на криза? Сложен въпрос.
Усещането за щастие не е само удовлетворение от живота и реализация на потребностите. Особено ярки моменти на щастие ние преживяваме, когато когато се движим към нещо, което смятаме за ценно, важно и полезно в различни области на нашия живот.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа