Щръкнало пъпче, жълтеница и други тревожни признаци при новороденото

Какво трябва да наблюдават младите родители

Снимка: Getty

Някои предупредителни сигнали, които дава новороденото, трябва да накарат родителите да се замислят и да потърсят консултация със специалист. Но преди всичко те трябва да знаят кои са те, за да „ги видят“, обяснява педиатърът д-р Валерия Фаткулина

Жълтеница
Физиологичната жълтеница не трябва да продължава дълго. Обикновено две до три седмици след раждането трябва да намалее и да изчезне напълно, защото бебето получава кърма и активният полуживот на жлъчния пигмент билирубин спира.
Билирубинът се отделя от тялото с изпражнения и урина, а коластрата допринася за по-бързото изчистване.
Следователно, при кърмено бебе жълтеницата трябва да премине бързо, в първите дни от живота му. И ако въпреки кърменето кожата на бебето остане с жълтеникав оттенък, това е повод родителите да се консултират с лекар, да се изследва нивото на билирубина и протеиновите фракции.

Пъпчето
Струва си да се консултирате със специалист (детски хирург), дали всичко с бебето е наред, ако забележите, че пъпчето му стърчи. Този знак може да показва слаб пъпен пръстен или херния. Обикновено тази особеност се вижда веднага, но понякога пъпът изпъква само когато бебето кашля или плаче, тоест в онези моменти, когато се напряга. Във всеки случай е разумно да се консултирате с лекар.

Рядко уриниране
Мама и татко определено трябва да контролират честотата на уриниране на бебето, за да открият проблема навреме. Ето за какво да следят:

- бебето уринира рядко, но обилно.

- изобщо не уринира през деня;

- уринира само веднъж или два пъти на ден.

Тези деца трялва да се проследят и да правят ултразвуково изследване на пикочната система всеки месец. Ако се открие патология в бъбреците и пикочния мехур, детето ще бъде наблюдавано от нефролог.

Снимка: Getty

Чест плач без причина
Родителите трябва да бъдат внимателни към бебешкия плач без видима причина, особено, ако е придружен от треперене на брадичката и посиняване на устните и ноктите.
90 процента от новородените имат недоразвитие на нервната система и минимални неврологични аномалии, които преминават до края на първата година. Независимо от това, родителите трябва да наблюдават потрепването на брадичката и да се консултират с лекар.

Посиняване на назолабиалния триъгълник
Бледността или силната цианоза около устата е тревожен симптом, който лекарите свързват със сърдечни заболявания.
Ако забележите, че бебето посинява по време на хранене, не поема достатъчно въздух, бледо е или с цианоза в областта на назолабиалния триъгълник, тогава трябва да потърсите консултация с кардиолог и направете ЕКГ на бебето

Често повръщане
Бебето може да връща храна до 5-8 пъти на ден (след всяко хранене). Но обемът на млякото, което не се усвоява, не трябва да надвишава 1/5 от приетата порция и не трябва да повръща на „фонтан“. 
Това е може да е признак на пилороспазъм – спастично свиване на част от стомаха, характерно за кърмачетата. В този случай бебето трябва редовно да се консултира с педиатър.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа