Живот под налягане: хипертонията не е болест, а характер

Психолог разкрива какво отличава хората, които вдигат кръвно след стрес

14 декември 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Имам две новини – една хубава и една лоша! Започвам с лошата: високото кръвно налягане (хипертония) не се лекува медицински. Изводът е окончателен. Добрата новина: хипертонията е просто начин на организма да отговори на кризата, отговор на натиска, който му е оказан. И ако промените този начин, тогава симптомите ще изчезнат, твърди психологът Ангелина Петренко и обяснява механизма.

Ако хипоталамуса прецени някаква ситуация като стресова, надбъбречните жлези започват да освобождават хормоните на стреса (адреналин и кортизол) в кръвния поток, сърцето започва да работи в повишен режим и изпомпва голямо количество кръв под високо налягане, а пропускливостта на кръвоносните съдове е малка. Тогава настъпва хипертонична криза, при която дори с хапчета е трудно да се намали кръвното налягане. На какво ви напомня тази ситуация?⠀

Хипертонията не е заболяване, това е характер! Ако не ви се вярва, помислете какво отличава хората, чието кръвно започва да играе в следствие на стрес. Всички те се имат за здрави, волеви, силни, планиращи: „Имам сили, ще се справя, на мен това не може да ми се случи!“

И въпреки това е много важно да се отбележи, че такива хора не умеят да отговарят на обидата, не могат да си позволят да излеят своята агресия - по силата на своето възпитание или от малодушие.

Кризисната ситуация вади всички системи от равновесие: стресът обгръща и стяга тялото, натискът се покачва, но системата се стреми да балансира. И тогава бойното поле се разгръща на нивото на тялото и агресията сякаш разкъсва отвътре кръвоносните съдове, а това може да завърши с инсулт и инфаркт!

Хипертоникът е човек, който не може да даде емоционален отпор на нарушителя (независимо дали човек или ситуация) и преживява всичко вътре в себе си. Неговият избор е да се бори с външния натиск.

Но съществува и хипотония (понижено налягане), при която наблюдаваме противоположната ситуация: хиптоникът не претендира да е силен, напротив. Той не е енергичен, често е болнав, слабоват, чувствителен, замаян и сънлив - защото сърдечната му дейност е недостатъчна и кръвоснабдяването е слабо, крайниците му са студени. Когато консултирам хипотоници, всички те се оплакват, че живеят „пряко сили“.

Кръвта е жизнена енергия, храна за клетките и ако човек е в такова състояние, значи се е примирил със събитията, които му се случват. Всичко му е равно – воля, неволя… Животът на хипотоника е загубил цветовете си и му е все едно какво ще стане по-нататък. Той така реагира на стреса.

Какво може да се промени и да се направи?

Ако човек продължително време има нарушено кръвно налягане и винаги реагира на стреса, тогава хормоналната и сърдечно-съдовата система вече са се приспособили към промените в стойностите на налягането и ви предстои много време да възстановите нормалното си състояние. Променете начина, по който взаимодействате със света, съветва Петренко.

Според актуалните медицински стандарти новата дефиниция за високо кръвно налягане е 130/80. Ако имате такова кръвно налягане обаче, това не означава, че трябва да започнете да вземате веднага лекарства. Но означава, че трябва да приемете ситуацията сериозно и да промените стила си на живот, за да намалите стойностите.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа