Кои храни могат да бъдат наистина опасни за децата

Какво представляват алергените и как да ги въведете в менюто на малчугана

28 Януари 2023 г.
Кои храни могат да бъдат наистина опасни за децата

Снимка: Shutterstock

Нормално е родителите да се притесняват при запознаването на децата с нова храна, независимо от възрастта им. В последно време алергичните реакции към различни продукти сякаш стават по-чести или просто за тях се говори много повече, отколкото преди.

Истината е, че има храни, които създават потенциална опасност, особено ако детето има неоткрита алергия или хранителна нетолерантност. Затово е добре да познавате най-честите алергени сред храните, за да имате едно наум, когато ги въвеждате в детското меню.

Снимка: Shutterstock

Алергизиращи храни при децата

Практически всяка храна може да предизвика алергична реакция, но само малка група продукти са отговорни за повечето хранителни алергии при деца и при възрастни. Това са: яйца, миди, ядки и соя, които доскоро не се препоръчваше да се дават на деца под една година.

Причината е, че ако бъдат въведени твърде рано в менюто, още след отбиването например, те могат да увеличат риска от развитие на хранителна алергия или атопично заболяване. Многобройни научни изследвания оттогава опровергаха тази теория и днес всички научни общества са единодушни в твърдението, че няма основателни причини за забавяне на въвеждането на алергенни храни в диетата на деца след първата година.

Кои обаче са действително алергизиращите храни при децата и кога е най-удачно да им се предложат? Обяснява д-р Енца Д’Ауриа, ръководител на Отделението за прости операции по детска алергология в болница Buzzi в Милано.

Кои храни крият потенциална опасност

Въвеждането на нова храна винаги кара родителите да бъдат нащрек, защото все още не знаят как ще реагира бебето им. Но това, което най-много плаши майките и татковците, е евентуалната по-сериозна реакция към някои конкретни продукти.

„Има храни, които исторически са определяни като алергенни, защото те са тези, които най-често могат да предизвикат алергична реакция“, обяснява д-р Енза Д’Аурия, алерголог.

Такива са:

- Мляко;

- Яйца;

- Зърнени продукти;

- Соя и соеви продукти;

- Риба;

- Миди;

- Фъстъци;

- Сушени плодове;

- Сусам.

Снимка: Shutterstock

Алергия към мляко

Алергията към млечен протеин е най-често срещаната хранителна алергия и не трябва да се бърка с непоносимостта към лактоза. Това е доста трудна за лечение алергия, тъй като млякото присъства в много продукти, особено в пакетираните.

Симптомите, които съпътстват алергията към мляко са: повръщане, диария, затруднено дишане, копривна треска, коремни колики, кожни обриви и анафилаксия, най-сериозната и най-опасната реакция.

Рисковите фактори за алергия към мляко са:

- родители или братя и сестри със същата алергична форма;

- атопичен дерматит;

- хранене с адаптирано мляко.

Алергията към мляко има тенденция да изчезва през втората година, така че не бива да се притеснявате, че детето може да си остане с нея цял живот.

Алергия към яйца

Алергията към яйца е много разпространена сред децата, много повече, отколкото сред възрастните. Виновникът често е белтъкът, но жълтъкът също може да причини дискомфорт. За съжаление, както при млякото, това е специфична форма на алергия, която трябва да се контролира, тъй като следи от яйца могат да бъдат намерени в много пакетирани храни.

Симптомите, свързани с алергията към яйца са:

- кожни обриви/възпаления;

- уртикария;

- стомашно-чревни симптоми (гадене, повръщане, стомашни спазми);

- кашлица и/или задух.

Рядко тази алергия причинява анафилаксия.

За да избегнете възможна алергична реакция, трябва преди всичко да четете внимателно етикетите на храните и да бъдете много внимателни, когато се храните навън.

Алергия към зърнени продукти

Алергията към пшеница е нежелана реакция, причинена от пшеничните протеини. Това е по-честа алергия при деца, отколкото при възрастни. Може да се прояви с кожни реакции и респираторни симптоми веднага след поглъщане на храната или с храносмилателни смущения няколко часа след хранене.

При такава алергия е необходимо много внимателно да се проверяват етикетите на хранителните продукти, тъй като тя е една от най-използваните съставки.

Алергия към соя

Алергията към соя е шестата най-често срещана алергия. Отново, агентите, отговорни за имунните реакции, са протеини. Този тип алергия се среща много често при кърмачета и деца, но за щастие има тенденция да изчезва между третата и десетата година от живота.

Най-честите симптоми на алергия към соя са:

- копривна треска или обрив;

- стомашно-чревни симптоми (повръщане, гадене, диария);

- запушен или течащ нос;

- астма.

За щастие анафилаксията е рядка.

Децата, алергични към соя, категорично не трябва да ядат: едамаме, мисо, соев сос, темпе, тофу и соево мляко/сирене.

Бъдете внимателни, защото соята е съставка, широко използвана в хранително-вкусовата промишленост и може да присъства в някои неподозирани храни!

Алергия към риба

Има не само една алергия към риба, а няколко алергични форми.

Сьомгата и треската са рибите, които най-често предизвикват алергия, защото съдържат алергизиращ протеин, парвалбумин, който е устойчив на готвене.

Рибните алергии по принцип са по-редки, но за сметка на това сериозни и могат да причинят анафилаксия.

Алергия към миди

Мидите и някои черупчести имат някои протеини, устойчиви на готвене, които могат да причинят алергии. Алергията към миди не означава алергия към риба.

Алергия към фъстъци

Алергията към фъстъци е една от най-страшните алергии, защото може да причини много сериозни симптоми, сред които и анафилактичен шок. Алергията към фъстъци засяга около 0,2% от европейското население.

Алергия към сушени плодове и ядки

В някои европейски страни алергиите към лешници и орехи са сред най-честите алергии към ядки. Но бадемите, кашуто и шамфъстъкът също могат да причинят алергична реакция.

За да предотвратите контакт на алергични деца с фъстъци или други ядки, е важно да обърнете внимание на етикетите на следните продукти, които биха могли да ги съдържат:

- зърнени закуски, мюсли, зърнени блокчета;

- хлебни и тестени изделия;

- шоколад;

- десерти;

- готови продукти;

- азиатски и етнически ястия.

Алергия към сусам

Сусамът също е една от онези съставки, които често срещаме в пакетираните храни. Алергията към сусам, която може да има много сериозни прояви, изглежда се увеличава както при деца, така и при възрастни през последните години, сочат статистиките.

И още възможни алергени

Към изброените дотук, според асоциацията Food Allergy Italia, можем да добавим още:

- домати;

- ягоди;

- лупина;

- целина.

„Допреди около десет години се препоръчваше да се отложи въвеждането на храни като яйца, риба и сушени плодове в диетата на децата поне до навършване на 1 година, заради страх от хранителни алергии. Днес обаче тази теория е развенчана“, обяснява експертът.

Снимка: Shutterstock

Кога да въведете алергенни храни в диетата на вашето дете

През последните години препоръките на научните дружества относно употребата на алергенни храни в ранна детска възраст се промениха коренно в сравнение с миналото. Според всички най-нови научни изследвания няма доказателства, че забавянето на въвеждането на алергенни храни след навършване на една година може да повлияе на риска от развитие на хранителна алергия или атопично състояние.

Ново проучване на Американската академия по педиатрия установява, че дори храни, които се считат за силно алергенни, могат да бъдат въведени рано, тоест още през първата година.

Твърди се още, че редът, в който се въвеждат полутвърдите и твърдите храни по време на отбиването, също вече няма значението, което му се приписваше преди и може да варира в зависимост от предпочитанията на детето и гастрономическата култура на семейството и насоките на педиатъра.

Така че сбогом на старите класически схеми за отбиване, при които рибата можеше да се въвежда в диетата на децата едва след 8-9 месеца, а други храни дори след първата година от живота. „Отлагането на въвеждането на важни храни като риба и яйца е не само безполезно от гледна точка на алергията, но е и вредно от хранителна гледна точка“, обяснява д-р Д'Аурия.

И това не е всичко. Новите препоръки на Американската академия по педиатрия изглежда преобръщат това, което се твърдеше в миналото от самата асоциация. Оказва се, че ранното въвеждане на алергенни храни в диетата на детето може да намали риска от хранителни алергии, тъй като стимулира имунния отговор на организма. „Всъщност някои скорошни проучвания твърдят, че ранното въвеждане на фъстъци – дадени в подходяща форма разбира се, може да предотврати алергия към тази храна при деца с висок риск от атопия“, уточнява специалистът.

По материали от Nostro figlio

Хранене

Как правилно да изберете детски стол за хранене

Хранене

8 грешки в детското хранене

Хранене

Балансираното хранене при децата – защо е толкова важно

Още от Здраве

Има ли точен момент за теста за бременност?

Снимка: Shutterstock

Кога е правилният момент да си направите тест за бременност

Малко дете иглае с топка. Снимка: Guliver / Getty

Логопед: Развивайте речта още от раждането на бебето

Майка се чуди дали да имунизира бебето си. Илюстрация: Getty

МЗ реши: Бебета да бъдат имунизирани по-рано срещу коклюш

Загубата на смисъл е един от основните показатели за прегаряне.

Снимка: Shutterstock

Емоционално прегаряне – всичко, което трябва да знаете

За децата спортът е изключителн полезен още от съвсем малки.

Снимка: Shutterstock

Какъв спорт да изберете за детето

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Страхът може да бъде и полезен за малките.

Снимка: Shutterstock

Майка се кара на децата си. Снимка: Getty

Има ли точен момент за теста за бременност?

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Страхът може да бъде и полезен за малките.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Страховете помагат на децата да растат

Ето как да ги успокоите и им помогнете да преодолеят тревогите

Майка се кара на децата си. Снимка: Getty

Заедно

Възпитание без крясъци

Какво да направите, ако сте на ръба на търпението

Има ли точен момент за теста за бременност?

Снимка: Shutterstock

Здраве

Кога е правилният момент да си направите тест за бременност

Вижте в кой момент е най-вероятно да получите най-точни резултати

Има трикове, с които може да помогнете на детето.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да научим децата да държат правилно молива

Това помага не само за писането, но и за добрата координация

Малко дете иглае с топка. Снимка: Guliver / Getty

Здраве

Логопед: Развивайте речта още от раждането на бебето

Кои упражнения стимулират процеса

Блейк Шелтън и Гуен Стефани. Снимка: Getty

 

Заедно

Блейк Шелтън разказа за осиновените си момчета

Двама от синовете на Гуен Стефани скоро ще са пълнолетни и ще напуснат семейното гнездо, третият - навърши 10

Майка се чуди дали да имунизира бебето си. Илюстрация: Getty

Здраве

МЗ реши: Бебета да бъдат имунизирани по-рано срещу коклюш

Заради увеличените заболявания в страната

Кортни Кардашиян, Травис Баркър и бебе Роки. Снимка: Instagram

 

Заедно

Кортни Кардашиян и Травис Баркър показаха бебе Роки

Риалити звездата разказа за промените след раждането на сина си