Най-важното, което трябва да знаете за бебето - от 0 до 12 месеца (Част 2)

Това ще ви помогне да се ориентирате по-лесно и да знаете какво да очаквате през този период

Снимка: Shutterstock

Всеки месец на бебето си има своите особености. И всяко бебе се развива с различни темпове - някои бързат, други са по-бавни. Така че първото, което трябва да знаете, е да не сравнявате вашето дете с останалите или с онова, което е посочено като мерило за съответния месец. Това е само ориентир, не и категоричен план на развитието.

Разбираемо е, че като родители сте нетърпеливи бебето да се развива и напредва. Но не трябва да бързате, а да знаете, че всичко ще се случи, когато то самото е готово за следващата крачка напред.

Освен, ако няма очевидни проблеми, които задължително трябва да споделите с педиатъра, разликите в развитието между отделните деца се движат в сходни граници.

Ето какво да очаквате и за останалите 6 месеца до навършването на първата годинка.

Снимка: Shutterstock

На 7 месеца

Сън: Бебето спи около 15 часа, разпределени през деня и нощта. През нощта сънят му може да продължава от 6 до 11 часа без прекъсване.

Хранене: Продължава въвеждането на твърди храни

Сензорни и двигателни умения: Започва да издава все повече звуци и имитира такива. Опитва да се задържи на краката си с помощта на възрастен, който го придържа. Вижда напълно цветовете.

Игра и интереси: обича цветни книги и списания (особено да ги разкъсва, така че внимавайте да не слага нищо в устата си!)

На 8 месеца

Сън: Спи общо около 15 часа. През деня има няколко заспивания.

Хранене: Бебето в тази възраст има нужда от 750-900 калории на ден. То обича да докосва храната с пръсти, за да тества нейното разнообразие в текстурата.

Сензорни и двигателни умения: Вече седи самостоятелно без проблем. Прави първите си опити да пълзи, а някои бебета и успяват.

Игра и интереси: Привличат го всички играчки и предмети в къщата (уверете се, че сте подсигурили неговата безопасност, вдигайки нависоко опасните предмети).

На 9 месеца

Сън: Бебето спи около 15 часа между деня и нощта. През деня дреме няколко пъти.

Хранене: Приема от 700 до 900 мл мляко (кърма или адаптирано мляко) на ден. Яде твърди храни както за обяд, така и за вечеря, и евентуално като лека закуска вместо мляко.

Сензорни и двигателни умения: В тази фаза бебето е вече придобило разпознаване и възприемане на различните обекти в пространството. И знае, че дори някой да излезе от зрителното му поле, той продължава да съществува.

Игра и интереси: Забавлява се с преминаването на различни препятствия по пътя си: възглавници, играчки, катери се по дивана. Това е начин да експериментира с нови движения.

На 10 месеца

Сън: Спи около 13 часа, разпределени през деня и нощта. През деня може да придреме няколко пъти.

Хранене: Има три твърди хранения и две закуски на ден (една в средата на сутринта и една в средата на следобеда). Кърменето или адаптираното мляко продължават (най-често на закуска и преди лягане).

Сензорни и двигателни умения: Бебето разбира и изпълнява прости задачки (може например да казва „Здравей“ с махане на ръката). Помни кои са любимите му играчки.

Игра и интереси: Опитва се да пляска с ръце, което много го забавлява.

На 11 месеца

Сън: Спи около 13 часа между деня и нощта. През деня може да дремне няколко пъти

Хранене: Има три твърди хранения и две до три закуски на ден. Кърменето или адаптираното мляко продължават в любимите моменти (на закуска и преди лягане).

Сензорни и двигателни умения: Катери се навсякъде, така че внимавайте и задължително обезопасете дома.

Игра и интереси: Играта на „Ку-ку“ все още остава една от любимите му.

Снимка: Shutterstock

На 12 месеца

Сън: Бебето спи около 13 часа, разпределени през деня и нощта. През деня дреме няколко пъти

Хранене: Има три твърди хранения и две до три закуски на ден. Кърменето и адаптираното мляко продължават – на закуска и преди лягане.

Сензорни и двигателни умения: Възможно е вече да се храни и само. Успява да се задържи за няколко секунди право, без чужда помощ, и дори да направи 2-3 самостоятелни крачки. Умее да произнася някои думи и разбира прости команди.

Игра и интереси: Сега е моментът да започнете да четете книжки на детето, като му позволите да участва в четенето. Може да му посочвате нарисуваните обекти, докато ги произнасяте, и да преправяте смешно гласа си, говорейки от името на различните животни и герои.

По материали от Periodo fertile

Коментари
Последни видеа