Вашето бебе на 3 месеца: Започва да показва колко е щастливо

Най-важното, което трябва да знаете за развитието на детето – от раждането до втората му година

07 Февруари 2022 г.
Вашето бебе на 3 месеца: Започва да показва колко е щастливо

Снимка: Shutterstock

Първите три месеца на бебето ви определено са били много интересни, макар и трудни. Това всъщност е и една от най-вълнуващите фази за всеки родител - да вижда невероятно бързия напредък и промяна на детето буквално пред очите си и то за много кратко време. Изглежда наистина невероятно!

На 3 месеца бебето вече разполага с всичките си сетива, а вие сте се превърнали в опитна майка.

Оттук нататък ще забележите големите промени във вашите физически способности и ще може да общувате много повече с вашето мъниче, наслаждавайки се на усмивките и постиженията му.

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие на бебето на 3 месеца

Може да се каже, че това е своеобразен „мини рожден ден“. Навършването на 3 месеца бележи и първата фаза от развитието на бебето. В този период то вече тежи средно около 6-7 кг, а до края на месеца ще е добавило към ръста си средно 10,5 см.

Разбира се, това са средни стойности, които не е задължително да са еднакви за всички бебета. Те могат да са както по-високи, така и по-ниски, което е напълно нормално. Отново генът е решаващ за теглото и ръста на бебето в този период.

Средни норми за бебето на 3 месеца

Момчета: ръст – 61,1 см; тегло – 6,2 кг; обиколка на главата – 41,1 см

Момичета: ръст – 59,2 см; тегло – 5,7 кг; обиколка на главата – 40 см

Какво да очаквате в тази фаза

- На 3 месеца бебето може да следи с очи движещ се обект, да отваря и затваря юмруче, да издава звуци, да вдига главата си на около 45 градуса (поставено по корем) и да движи енергично краката и ръцете си;

- Въпреки че зрението му все още не е развито напълно, то успява да разграничи някои цветове и започва да усъвършенства възприятието за дълбочина, прогресирайки до виждане в 3D. От всички цветове бебето е най-силно очаровано от основните, затова и проявява особен интерес към играчки и дрехи в зелено, синьо или червено;

- В този период малкото е в състояние да разпознае индивидуалните характеристики на лицата на околните, така че ще се опита да докосва устата, очите, носа или ушите ви;

- Ще забележите също така, че обича да повтаря определени жестове, за да демонстрира нуждите си. Така че е добре да бъдете по-наблюдателни, защото това много ще ви улесни. Когато рита, вдига юмрук или има зачервено лице, може да означава, че е свръхстимулирано, раздразнено или е напълнило пелената и тя трябва да бъде сменена. Когато търка очи, прозява се или пъха пръсти в устата си, показва колко е уморено.

Снимка: Shutterstock

Хранене на бебето на 3 месеца

От третия месец нататък нощното хранене постепенно започва да намалява (ако изобщо бебето се събуди за храна през нощта). Но все още то е на изключителното кърмене (или хранене с адаптирано мляко). Това ще продължава да е единствената храна за него и в следващите 3 месеца.

Възможно е обаче в тази фаза да се сблъскате с т.нар. криза на кърменето? За какво по-конкретно става въпрос?

- Тази криза често се нарича и „Криза на третия месец“. При нея бебето се буди често през нощта, иска да яде, но изисква максимално пълна гърда;

- Съвпада и с периода на ускорения растеж на детето. Търсенето на мляко в този случай съответства на необходимостта на бебето да покрие специфични нужди.

Друг проблем в третия месец е съмнение за или наличие на запек. Много родители се притесняват, че малките не пълнят качествено памперса и това може да е индикация за проблем.

- В третия месец бебетата могат да акат между три пъти дневно и веднъж на два дни. Това зависи и от конкретното дете;

- Тези, които са само на кърма, обикновено не страдат от запек, тъй като кърмата съдържа съставки, които поддържат изпражненията меки;

- Ако обаче забележите, че детето ви има твърди, топчести изпражнения; напряга се безрезултатно, демонстрира болка при изхождане и също така по пелената има и малко кръв, което може да се случи при малка рана на ануса, задължително се консултирайте с вашия педиатър.

Запомнете! Ако бебето ви иска да се храни по-често или плаче по-интензивно, не означава, че сте останали без мляко. Просто временно направете храненията по-чести и кърмата ви ще се увеличи отново.

Сънят на бебето на 3 месеца

Детето започва да става все по-активно и да прекарва повече време будно. Освен това часовете, в които то спи, постепенно намаляват. Колко дълго обаче спи бебето на тази възраст?

- Обикновено то спи около 15 часа на ден: 10 от тях през нощта, с едно или две събуждания за хранене, а останалите пет под формата на дневна дрямка;

- Не всички бебета се нуждаят от еднакви часове сън, за да си починат добре;

- Лесно ще проверите дали бебето ви спи достатъчно. Ако през деня е уморено, прозява се и е раздразнително, значи не му достига сън. Създаването на рутина е от съществено значение за насърчаване на спокойния модел на спане/будуване.

Полезен съвет! Не се притеснявайте, че малкото не спи достатъчно. Ако е спокойно и показва признаци, че се чувства добре, докато е будно, значи всичко е наред.

Какво още трябва да знаете за тази фаза

За да подпомогнете физическото развитие на детето, превърнете гимнастиката на тялото му в игра. Може да сгъвате крачетата му, да разтягате ръцете му и да го забавлявате едновременно.

Какво друго може то да прави?

- В третия месец може да го задържите за няколко мига изправено и подпряно на гърдите ви, но без да стъпва на повърхност. Също така може да го стимулирате да се опитва да достигне играчка, докато лежи по корем – това ще му е много полезно за следващия етап. Полезно за него е и да лежи по-често по корем (докато сте наблизо), тъй като така укрепва врата си. Но спането продължава да е само по гръб;

- Координацията между ръцете и очите на вашето бебе се подобрява с всеки изминал ден и освен че то може да вдига и държи все повече предмети, започва да осъзнава причинно-следствената връзка – например: когато удари играчката, тя мърда, или за да стигне до нея, трябва да се придвижи.

В третия месец откривате и още нещо – колко щастливо е вашето бебе, когато влезете в полезрението му. Сега то може да демонстрира привързаността си към вас по много по-изразителен начин. Щом ви види, както и всеки член от семейството, бебето буквално засиява, усмихва се, започва да маха с ръце и крачета, издава гърлени звуци и показва щастие и радост. Това е моментът, в който трябва да го вдигнете на ръце, да го прегърнете и нацелувате – така създавате силна връзка помежду си и утвърждавате неговата увереност.

Внимание! Не прекалявайте със стимулиращите упражнения, ако забележите, че бебето не се чувства комфортно или се дразни. В такъв случай спрете и се върнете към тях, когато то е по-спокойно.

Снимка: Shutterstock

Какво умее бебето на 3 месеца

Това е периодът, в който то започва да проявява интерес към тялото си. И демонстрира все по-ясни нужди и чувства. За да изрази задоволство например, рита с крачета и размахва ръце. И осъзнава как да отговаря с гърлени звуци на думите на мама и татко.

Психомоторни умения

- Малкото вече може да държи главата си по-изправена. Когато лежи по корем, може да повдигне дори раменета си. Мускулите му стават все по-силни;

- До края на този месец ще успее без проблем да върти глава, за да се огледа;

- Започва да приема нещата с нарастваща прецизност.

Зрение

- На 3 месеца бебето може да вдига ръце или да ги изпъва напред. То координира зрението, хващането и смученето. С други думи: слага всичко, което намери в устата си.

Слух

Развиването на слуха е едно от най-подходящите упражнения за стимулиране в този етап. Полезно е, защото насърчава и подобрява езиковите му умения и ученето след време; играе съществена роля за еволюцията на неговото ранно развитие; помага му да обработва вербалната комуникация чрез възприятие, придобити знания (опит) и субективни характеристики, които позволяват информацията да бъде оценена.

По материали от Qui mamme

Да поговорим

Още в утробата на мама бебето прави гримаси

Да поговорим

Какво ни казва бебето, когато сумти, църка и ръмжи

Здраве

Главичката на бебето се поти, когато суче или спи

Още от Здраве

Малко дете иглае с топка. Снимка: Guliver / Getty

Логопед: Развивайте речта още от раждането на бебето

Майка се чуди дали да имунизира бебето си. Илюстрация: Getty

МЗ реши: Бебета да бъдат имунизирани по-рано срещу коклюш

Загубата на смисъл е един от основните показатели за прегаряне.

Снимка: Shutterstock

Емоционално прегаряне – всичко, което трябва да знаете

За децата спортът е изключителн полезен още от съвсем малки.

Снимка: Shutterstock

Какъв спорт да изберете за детето

Тялото дава сигнал, че човек не трябва да напряга ума си.

Снимка: Shutterstock

Мислите ни се отразяват на здравето ни

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Има трикове, с които може да помогнете на детето.

Снимка: Shutterstock

Джон Траволта и Ела Блу.

Снимка: Getty images

Крис Пайн

Снимка: Getty images

Малко дете иглае с топка. Снимка: Guliver / Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Има трикове, с които може да помогнете на детето.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да научим децата да държат правилно молива

Това помага не само за писането, но и за добрата координация

Малко дете иглае с топка. Снимка: Guliver / Getty

Здраве

Логопед: Развивайте речта още от раждането на бебето

Кои упражнения стимулират процеса

Блейк Шелтън и Гуен Стефани. Снимка: Getty

 

Заедно

Блейк Шелтън разказа за осиновените си момчета

Двама от синовете на Гуен Стефани скоро ще са пълнолетни и ще напуснат семейното гнездо, третият - навърши 10

Майка се чуди дали да имунизира бебето си. Илюстрация: Getty

Здраве

МЗ реши: Бебета да бъдат имунизирани по-рано срещу коклюш

Заради увеличените заболявания в страната

Кортни Кардашиян, Травис Баркър и бебе Роки. Снимка: Instagram

 

Заедно

Кортни Кардашиян и Травис Баркър показаха бебе Роки

Риалити звездата разказа за промените след раждането на сина си

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Важно е да се научим да общуване с бебето, още преди то да започне да говори.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Да преведем какво ни говори бебето

Ето как да разтълкувате неговия език и да отговорите по най-правилния начин

Майка носи бебе в слинг. Снимка: Getty

 

Здраве на семейството

Как да изградим връзка с бебето от първия ден

Прости жестове и ритуали засилват „спойката“