Вашето бебе на 9 месеца: Вече си имате неуморен изследовател

Най-важното, което трябва да знаете за развитието на детето – от раждането до втората му година

13 Февруари 2022 г.
Вашето бебе на 9 месеца: Вече си имате неуморен изследовател

Снимка: Shutterstock

Празнувате деветия месец на вашето бебче. С него започва и последното тримесечие преди то да навърши 1 година!

На 9 месеца малкото е станало истински експерт в опознаването на новите храни, които започват все повече да му харесват. В същото време обаче то става и все по-упорито, така че ще трябва да използвате нови хитрини, за да го предпазите и да му създадете здравословни навици.

Ние ще ви помогнем да откриете отговорите на най-вълнуващите ви въпроси в този етап.

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие на бебето на 9 месеца

Около деветия месец бебето вече седи без допълнителна опора и държи стабилно гърба си. Но това не е единствената промяна, която забелязвате.

- Бебето търси предмет, който е паднал на земята (или то само е хвърлило);

- В тази възраст играта на „Ку-ку“ му става още по-любима и то я обожава. Смехът му по време на тази игра си заслужава да бъде записан.

Средни норми за бебето на 9 месеца

Момчета: ръст – 72,1 см; тегло – 9,3 кг; обиколка на главата – 46 см

Момичета: ръст – 70,6 см; тегло – 8,8 кг; обиколка на главата – 44,9 см

Наближавате десетия месец и вашето бебе не спира да бърбори, като вече чувате все повече разбираеми срички и прости думички. Как се развиват комуникационните му умения?

- То обича да имитира звуците на говорещи хора, да бърбори дълги неразбираеми речи, да модулира гласа си и да променя тона и силата на звука, по същия начин, по който и вие го правите;

- В един ден просто ще чуете първата ясна дума. Но ако вместо „Ма-ма“ или „Та-та“ произнесе името на някакъв предмет, не му се сърдете. Това не означава, че не сте в центъра на неговите мисли. За него започва просто едно ново голямо приключение – на говоренето;

- За да му помогнете да се научи да говори, повторете няколко пъти и с ясен глас имената на най-близките му хора или предметите, които му показвате. Гледайте го в лицето, докато произнасяте думите, за да може то да повтори движението на устните ви;

- Може също така да повторите името на обектите, като ги посочите с пръст. Това е начин, който ще бъде много често срещан оттук нататък.

Възможно е в този период бебето ви вече да пълзи без проблем или да се придвижва на ръце и крака. Това е полезно за него, тъй като укрепва крайниците и гръбнака.

- Рефлексите му са много по-тренирани и ако го държите внимателно през кръста или под мишниците, така че да постави краката си на стабилна повърхност, е възможно то да опита да направи първите си стъпки, сякаш иска да започне да ходи;

- Вероятно ще се изправи в креватчето си или до дивана. Изобщо в тази фаза всички мебели, които му дават някаква опора, ще му служат за изправяне и задържане в тази позиция;

- Бебето все по-малко ще иска да бъде носено на ръце и дори ще протестира, когато го вземете. Сега то се е превърнало в малък изследовател и иска да проучи всичко наоколо, което ще ви принуди да вземете предпазни мерки, така че всички остри ръбове и опасни предмети в жилището да бъдат обезопасени.

Хранене на бебето на 9 месеца

На 9 месеца е време да въведете сурови зеленчуци: домати и целина например. Но това няма да е единствената новост за бебето.

- Може също да въведете цитрусови плодове и грозде без семки, на което сте обелили ципичката. Но всичко трябва да е консултирано с педиатъра, тъй като той ще прецени дали е добре и кое по-напред да въведете;

- Редът на въвеждане и времето могат да варират, но целта винаги е една и съща: да накарате бебето да свикне постепенно с новия вкус и текстура, за да ограничите риска от алергии.

Запомнете! Всеки път, когато въвеждате нова храна в менюто на вашето бебе, бъдете търпеливи и не бързайте. По този начин ще разберете веднага дали то проявява нетолерантност или алергия.

Снимка: Shutterstock

Сънят на бебето на 9 месеца

Що се отнася до съня на вашето бебе на тази възраст, то вече трябва да има повече или по-малко установени навици, а нощните хранения и последващите събуждания не трябва да са толкова чести, въпреки че все още могат да продължат. Какво помага на детето ви да спи добре?

- От шестмесечна възраст става все по-важно да следвате една и съща „схема“ преди лягане, тоест да използвате класическите ритуали за „Лека нощ“, които помагат на бебето да свикне с този режим;

- Най-ефективната рутина е къпането, което има страхотен релаксиращ ефект, както и обличането на пижамата, храненето, гушкането за кратко и поставянето на бебето в леглото;

- По този начин малкото се научава да разглежда времето за сън като естествен и успокояващ завършек на поредица от приятни действия през деня;

- При всички случаи като родители сами ще усетите кои ритуали преди сън действат успокояващо и помагат на детето да се отпусне.

Внимание! С всеки месец ще ставате все по-спокойни за детето си, което ще ви накара да намалите бдителността си“ по отношение на някои основни предпазни мерки – като спането само в една поза. Имайте предвид обаче, че на 9 месеца бебето се движи и през нощта, така че може да го откриете в съвсем друга поза от тази, в която е заспало.

Какво да очаквате в този период

Как върви никненето на зъбите? Обикновено между осмия и десетия месец започват да се появяват горните странични резци, а централните вече трябва да са се появили.

И споменавайки зъбките, вероятно сте забелязали, че детето все по-често смуче палеца си.

- Смукането на палеца, а понякога и на целия юмрук, е инстинктивен акт и източник на удоволствие. Но ако се превърне в навик и продължава с часове, може сериозно да промени формата на зъбните дъги, което да доведе до прекомерно изпъкване на горния свод или асиметрия в оклузията на устата;

- Ако детето не прекалява с палеца, няма от какво да се притеснявате, тъй като това е нормална фаза за всяко бебе в тази възраст. И е основно за утеха при всеки проблем.

Сега, когато разбира концепцията за причина и следствие, то знае например, че трябва да наклони бутилката, за да може да отпие. И може да решава проблеми чрез игра. Най-добрите играчки за практикуване на този тип умения са тези, които изискват преместването на няколко части, пъхането им в съответстващите им отвори и др.

Полезен съвет! Смукането на палеца, биберона или друг предмет, който е наблизо, е естествен акт за бебето. Устата му е първокласен инструмент за изследване. Оставете го да експериментира, но винаги проверявайте какво слага в устата си. Безопасност преди всичко!

Снимка: Shutterstock

Какво умее бебето на 9 месеца

Психомоторни умения

- Между деветия и десетия месец мъничето иска да „тича“ из цялата къща и да пипа всичко. Така че то лази навсякъде и го прави със завидна скорост;

- Също така, докато седи, може да се накланя напред или настрани, без да губи равновесие, за да хване играчка или друг предмет, който го привлича. Това е провокирано и от визуалните му умения, които са все по-добри;

- Първото координирано движение, което детето прави, е да държи предмет с едната ръка, докато го удря с другата. Досега то винаги е използвало и двете ръце едновременно за това действие, сега го разделя. Много харесва също така игри, които имат въртящи се елементи, както и барабанчета.

Слух

- Може да се окаже, че още от осмия месец то повтаря ясно и често, с много по-висок тон, думите „Ма-ма“, „Та-та“, дори да не разбира съвсем значението им;

- Когато се ядоса обаче, то показва целия си дискомфорт, като крещи и издава различни гърлени срички.

Как да стимулирате бебето на 9 месеца

Когато пътувате с кола, вашето бебе се нуждае от разсейване, за да остане спокойно. За да може да бъдете и вие спокойни, докато шофирате, може да използвате различни песнички и музика.

Слуховият канал продължава да бъде едно от най-добрите неща за стимулиране на вашето бебе в момента! Особено ако го правите с любов. Възползвайте се от него!

Мелодиите го привличат, защото фокусират вниманието му по лесен начин. Този ресурс може да се използва както за придобиване на знания и улесняване на усвояването на някои действия, така и когато пътувате. Тези музикални игри ще му помогнат да преодолее дискомфорта от пътуването и в същото време ще го забавляват.

По материали от Qui mamme

 

Да поговорим

5 чести причини да се буди бебето нощно време

Здраве

На път: бебето в столчето за кола - не по-дълго от 30 минути

Да поговорим

Какво трябва да знаете, когато поставите бебето в седнало положение

Още от Здраве

Малко дете иглае с топка. Снимка: Guliver / Getty

Логопед: Развивайте речта още от раждането на бебето

Майка се чуди дали да имунизира бебето си. Илюстрация: Getty

МЗ реши: Бебета да бъдат имунизирани по-рано срещу коклюш

Загубата на смисъл е един от основните показатели за прегаряне.

Снимка: Shutterstock

Емоционално прегаряне – всичко, което трябва да знаете

За децата спортът е изключителн полезен още от съвсем малки.

Снимка: Shutterstock

Какъв спорт да изберете за детето

Тялото дава сигнал, че човек не трябва да напряга ума си.

Снимка: Shutterstock

Мислите ни се отразяват на здравето ни

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Има трикове, с които може да помогнете на детето.

Снимка: Shutterstock

Джон Траволта и Ела Блу.

Снимка: Getty images

Крис Пайн

Снимка: Getty images

Малко дете иглае с топка. Снимка: Guliver / Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Има трикове, с които може да помогнете на детето.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да научим децата да държат правилно молива

Това помага не само за писането, но и за добрата координация

Малко дете иглае с топка. Снимка: Guliver / Getty

Здраве

Логопед: Развивайте речта още от раждането на бебето

Кои упражнения стимулират процеса

Блейк Шелтън и Гуен Стефани. Снимка: Getty

 

Заедно

Блейк Шелтън разказа за осиновените си момчета

Двама от синовете на Гуен Стефани скоро ще са пълнолетни и ще напуснат семейното гнездо, третият - навърши 10

Майка се чуди дали да имунизира бебето си. Илюстрация: Getty

Здраве

МЗ реши: Бебета да бъдат имунизирани по-рано срещу коклюш

Заради увеличените заболявания в страната

Кортни Кардашиян, Травис Баркър и бебе Роки. Снимка: Instagram

 

Заедно

Кортни Кардашиян и Травис Баркър показаха бебе Роки

Риалити звездата разказа за промените след раждането на сина си

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Важно е да се научим да общуване с бебето, още преди то да започне да говори.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Да преведем какво ни говори бебето

Ето как да разтълкувате неговия език и да отговорите по най-правилния начин

Майка носи бебе в слинг. Снимка: Getty

 

Здраве на семейството

Как да изградим връзка с бебето от първия ден

Прости жестове и ритуали засилват „спойката“