Какво трябва да бъде здравословното тегло по време на бременността

Колко килограма е нормално да наддадете и кои се считат за рискови

Снимка: Shutterstock

Много жени, когато разберат, че очакват бебе, си задават логичния въпрос – колко килограма е нормално да добавят към тялото си?

А така също – дали прекаленото напълняване няма да навреди на бебето и има ли начин да запазят добрата си форма, независимо, че им предстоят девет много важни месеца?

Ето какво най-важно трябва да знаете по всички тези въпроси

Теглото при бременност

Моментът на бременността при всички жени се характеризира не само с психологически, но и с физически промени: формите стават по-заоблени, забелязва се подуване и подпухване, често се променя възприятието за себе си и образа, който всяка жена има за собственото си тяло.

Всичко това е естествено и физиологично, зависи също от хормоналните промени, които имат за цел да създадат оптимални условия за растежа на детето. Но колко килограма можете да качите по време на бременност? И как да изчислите наддаването по най-правилния начин?

Снимка: Shutterstock

Как да проверите теглото по време на бременност

По време на бременността увеличаването на телесното тегло отговаря на естествената физиологична нужда и в голяма степен се дължи и на други фактори: бебето тежи средно около 3,5 кг, плацентата е около 650 грама, околоплодната течност е около 1 кг, нарастването на матката (около 1 кг) и задържаните течности (2-3 кг). Така че сами може да видите, че няма как да не добавите всичко това към теглото.

Въпреки това е от съществено значение както за здравето на майката, така и за детето, наддаването на тегло да се поддържа в определени граници. На първо място е важно да се изясни, че изобщо не е необходимо да се „яде за двама“, а напротив - много по-важно е да поддържате телесното си тегло под контрол, с постоянен мониторинг още от първите седмици на бременността.

Важно е и колко е тежала майката преди забременяването. Най-доброто условие за оптимален растеж на плода е да имате нормално тегло в началото на бременността и да го контролирате, за да сте сигурни, че увеличаването става постепенно и като цяло протича с умерено темпо.

Добре е бъдещата майка да придобие навика да се претегля редовно и да записва промените в теглото, за да ги покаже на своя лекар, ако е необходимо.

Повишаване на теглото през първия триместър

През първото тримесечие по правило теглото не трябва да варира много. В този период то е насочено главно към натрупване на енергийни резерви, необходими за гарантиране на правилен растеж и развитие на плода и адекватно снабдяване с хранителни вещества.

Следователно в този първи триместър увеличаването на телесната маса на майката е по-ограничено и по същество е свързано с необходимостта от задоволяване на бъдещите фетални нужди и физическа подготовка за кърмене. В тази фаза, освен всичко друго, теглото на плода не се увеличава по такъв начин, че да се отрази или пречи на това на майката.

Енергийните резерви са особено необходими през последните месеци на бременността, когато плодът расте по-бързо, което води до значително увеличение на теглото на майката.

Тегло през второто тримесечие

Реалното наддаване на тегло става по-очевидно от четвъртия месец. През второто тримесечие всъщност бременната жена започва да се чувства много по-добре, огладнява и именно тогава качва няколко излишни килограма.

Наддаването на тегло се увеличава през този период и след това се забавя през последните три месеца на бременността, през които развитието на плода оказва дълбоко влияние върху наддаването на тегло на майката.

Тегло през третото тримесечие

През втория и третия триместър се препоръчва повишение от само 300 килокалории в сравнение с тези, които обикновено са необходими за диетата на майката.

В крайна сметка увеличаването на теглото на майката, което е нормално, трябва да остане ниско през първата фаза на бременността и постепенно да се увеличава с напредването на гестационния период.

По принцип една жена, която е била с нормално тегло преди бременността в края ѝ може да е качила около 11 до 16 кг, но ситуацията може да варира според отделния случай.

Снимка: Shutterstock

Таблица за тегло на бременността

Ето какво трябва да бъде увеличението на средното телесно тегло на бременната жена по време на бременност:

Първи триместър: 1,5-2 кг (по 500 г на месец)

Втори триместър: 4,5-5,5 кг (по 350-450 г на седмица)

Трети триместър:  2,5-3,5 кг (по 200-300 г на седмица)

Прекомерно наддаване на тегло

Лекото отклонение от препоръчаните стойности често е физиологично и може да има много индивидуални вариации, които обикновено зависят от няколко фактора, част от които неподлежащи на промяна: височина и първоначално тегло на бъдещата майка, наследственост, тегло на детето. Други зависят от поведението и навиците: дневен прием на калории; прием на храни, богати на сол; пушене; заседнал начин на живот.

Ако сте напълнели твърде много, добре е да се свържете с вашия гинеколог, който да определи най-добрия хранителен режим конкретно във вашия случай. Важно е и да промените поведението си, стига да нямате противопоказания, и да добавите повече движение всеки ден.

Ако забележите необичайни промени в теглото – например повишаване с повече от 1 кг в рамките на 10 дни, трябва да се свържете с вашия лекар. Особено в случаите, когато е придружено от отоци и подувания на ръцете и краката.

Като цяло както прекомерното наддаване на тегло, както и твърде слабото, изискват адекватни медицински проверки.

По материали от Pianeta Mamma

Коментари
Последни видеа