20 болести, които кърменето предотвратява

Ето кои са ползите от този начин на хранене – и за бебето, и за майката

19 Ноември 2021 г.
20 болести, които кърменето предотвратява

Снимка: Shutterstock

Никой не се съмнява, че кърменето е най-добрият начин за хранене на бебето. Ползите от него са наистина много и то доказани.

Но има и някои заболявания, които то предотвратява (или поне намалява риска) – както за новороденото, така и за майката.

В последните години учените категорично доказаха някои от ползите на кърменето върху здравето. При това както от физиологична, така и от психологическа гледна точка. Според СЗО бебето трябва да бъде кърмено поне през първите 6 месеца от живота си, а оптимално е този период да се удължи до 2-годишна възраст, в комбинация с други храни разбира се.

Снимка: Shutterstock

От какво е направена кърмата

Учените определят кърмата като „жива течност“. Това е така, защото тя е способна да се адаптира към хранителните и имунологичните нужди на бебето, докато то расте.

През първите 3 до 4 дни след раждането майката произвежда коластра (известна още като „първо мляко“). Това е по-плътна, жълтеникава течност, с малък обем, но богата на хранителни вещества. В рамките на 15 до 30 дни започва да се произвежда така нареченото „зряло мляко“.

Изненадващо, но факт - все още не са ни известни всички компоненти на кърмата. Те могат да се променят от жена на жена, дори при една и съща майка в двете гърди, според възрастта и в различните етапи на кърменето.

Въпреки това могат да бъдат идентифицирани няколко отличителни характеристики. Кърмата се състои основно от въглехидратите, протеините и мазнините, от които се нуждае бебето. Тя му осигурява храносмилателни протеини, минерали (желязо, калций, цинк, натрий), витамини (Е, А, D, К) и всички хормони, необходими за растежа.

Съдържа също така антитела, които помагат на бебето да не се разболее. Например имуноглобулини (които предпазват лигавиците на бебето), лимфоцити и макрофаги (които действат като бариера срещу околната среда). И лактоферин, който освен че предпазва от микроби и бактерии, допринася за усвояването на желязото.

И всъщност това е причината кърменето да предпазва новороденото от някои заболявания и патологии, а така също и неговата майка.

От кои болести предпазва

По време на кърменето хранителните вещества, които бебето поглъща, помагат в борбата с някои конкретни здравословни проблеми. Основните са:

- хеморагични заболявания, благодарение на антиоксидантите и хиноните на коластрата;

- ешерихия коли, ротавирус, салмонела, пневмококи, стафилококи, други бактерии и вируси, които имуноглобулините държат надалеч;

- бронхит или пневмония, тъй като дихателната система е добре защитена;

- намалява риска от внезапна детска смърт;

- предотвратява алергични заболявания;

- създава бариера срещу кожни патологии;

- намалява риска от конюнктивит;

- предпазва от ушни инфекции;

- ефикасно средство е срещу диария или запек;

- подобрява невронните връзки и развитието на мозъка;

- намалява риска от анемия;

- подобрява визуалните умения.

Важно е да се отбележи, че кърменето далеч надхвърля защитата на детето през първите години от живота. То му позволява да развие защитни сили и срещу много заболявания на зрелия живот - като астма, диабет, атеросклероза, инфаркт и др.

Снимка: Shutterstock

Ползи за майката

Този режим на хранене има много плюсове и за кърмещата жена. На първо място създава уникална връзка между майка и дете, която е трудно да бъде обяснена с научни средства.

От друга страна се увеличават нивата на окситоцин, което пък намалява риска от следродилна депресия. Освен това увеличаването на този хормон, повишава нивото на увереност и в същото време намалява стреса, усещането за безпокойство, облекчава болките и стимулира тялото за по-голямо производство на мляко.

Друго предимство е, че когато жената кърми, окситоцинът активира всички хормони, необходими за собственото й храносмилане. Функциите на стомаха и червата се подобряват до степен да предизвикат по-добра и по-ефикасна консумация на енергия. Освен това води до свиване на матката, която възвръща по-бързо естествения си размер.

Кърменето също така намалява риска от рак на гърдата, рак на яйчниците или маточната шийка. И не на последно място - помага на майката да възстанови по-бързо силуета си.

В чисто практичен план – кърменето спестява обмислянето и приготвянето на друг вид храна, стерилизирането на шишенца и бурканчета, по простата причина, че гърдите са постоянно на разположение на бебето. А това е изключително удобно по време на разходка или при пътуване. И е 100% хигиенично и безопасно за бебето.

По материали от Siamo mamme

Да поговорим

Как да се справим с умората по време на кърмене

Всички възрасти

Основни правила на нощното кърмене

Да поговорим

Как да възстановим гърдите след кърмене

Още от Здраве

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

 

Секс след раждането

Не се заседявайте прекалено, а намирайте поводи да ставате от стола.

Снимка: Shutterstock

Колкото по-дълго седите, толкова повече вредите на здравето си

Консумацията на плодове и зеленчуци носи не само здраве, но и усещане за щастие.

Снимка: Shutterstock

Колко плодове и зеленчуци на ден гарантират щастие

Бебе на 3 месеца. Снимка: Shutterstock

Защо бебета, родени през март, са специални

Бъдете особено внимателни с жена, премиала през такава загуба.

Снимка: Shutterstock

Какво да кажем на жена, претърпяла спонтанен аборт

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

18 идеи срещу скуката

Лесни и креативни начини да забавлявате децата, докато са у дома (Част II)