Новите правила за хранене, които да следва всяка жена

Известни британски диетолози обявиха продуктите, пазещи сърцето, ума и кожата

Снимка: Shutterstock

Овладяването на сложното изкуство на храненето е новият синоним на думата "благоденствие". Популярността на здравословното хранене обаче върви ръка за ръка с увеличаването на така наречените „експерти“ - много с противоречиви съвети и често съмнителни квалификации.

За да преодолеят дезинформацията и объркването, седем прочути британски специалисти по хранене вчера обявиха своите златни правила, важни за всяка жена, за да се запази кожата в добра форма колкото е възможно по-дълго, и да се премине по-леко през менопаузата. Както и онези храни, които пазят от сърдечно-съдови заболявания и деменция.

Известните диетолози разказаха през Daily Mail кои продукти жените трябва да запазят във всекидневното си меню и кои да бъдат изключени, ако са преминали 40 години.

Дамите над тази възраст е важно да ядат сурови зеленчуци и плодове за закуска (като броколи, карфиол, спанак) и през деня да разнообразят диетата си с ферментирали храни, богати на фибри и пробиотици, като кисело зеле, кисело мляко и т. нар. "японска гъба", смята експертът по хранене Жаклин Калдуел-Колинс.

Диетологът Амелия Фриър съветва консумацията на обезмаслени продукти да се сведе до минимум, тъй като те съдържат емулгатори, стабилизатори и подсладители. Също така, според нея, жените трябва да ограничат консумацията на сладки плодове и да ги разпределят равномерно между храненията, за да се избегнат внезапни повишения на нивата на кръвната захар.

Снимка: Guliver / iStock
Диетолог Меган Роси препоръчва да не забравяме за сложните въглехидрати и продуктите от растителен произход, които трябва задължително да ги включат в диетата, за да не причинят проблем с червата. Според нея е важно да се ядат 30 различни растителни храни на седмица, да се набляга и на пълнозърнести храни.

Нутриологът Аманда Хамилтън пък препоръчва да спрете да се храните след 21.00 часа и поне веднъж годишно да организирате гладен ден, когато диетата се състои само от супи и сокове. Все пак, отбелязва Аманда, по-добре е първо да се консултирате с лекар.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа