Майката „завещава“ наднорменото тегло на дъщеря си

Рискът момиченцето да напълнее е 4 пъти по-висок

Снимка: Shutterstock

Майките с наднормено тегло и затлъстяване са с по-висок риск да родят момиченце, което след години също ще има проблеми с килограмите, установи проучванеq публикувано в медицинското списание Scientific Reports.

Eкип шведски и австралийски учени от университета в Оукланд проследи 26 561 жени и първородните им дъщери. Учените установиха, че броят на майките с наднормено тегло се е увеличил 3 пъти през последните години.

Предава се от майка на дъщеря

Изследванията сочат, че майки с наднормено тегло 3 пъти по-често в сравнение със слабите, раждат момиченце, което става дебело, когато порасне. А вероятността затлъстелите да „предадат“ излишните килограми на дъщерите си е 5 пъти по-висок.

Риск

Момичетата, родени от майки с наднормено тегло, са с по-висок риск от затлъстяване, заради начина на хранене на семейството и вероятно, защото от утробата бебето се прехранва и още от този момент започва да трупа мазнини“, обяснява д-р Жозе Дериак - един от изследователите.

При бременните наднорменото тегло създава по-висок риск от прееклампсия, гестационен диабет и помятане, припомнят лекарите.

„Изводите са важни, защото разбираме, че порочният кръг от натрупване на излишни килограми трябва да се предотврати от най-ранна възраст – още от утробата“, обобщава д-р Дериак.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа