Кои хранителни продукти-антидепресанти помагат да влезем в ритъм

С тях след празниците работата ще ни се стори песен

15 януари 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Необходимостта да влезем в ритъм след дългите новогодишни празници може да провокира цял куп нежелани явления – от лошо настроение до афективни разтройства. Но, за да си върнем бързо психичното и физическото равновесие помагат продукти-антидепресанти, съветва руският лекар Дмитрий Панасюк. По думите на експерта, неприятният момент на адаптация към работния график е временно явление. „Заложете на натурални антидепресанти – хапвайте шоколад, банани и орехи в неголеми количества по време на работния ден и ще забележите, че ще ви спори повече и ще ви стане по-приятно. С тази задача отлично се справя и зеления чай в комбинация със сушени плодове“, съветва лекарят.

Експертът смята, че в момента, когато на организма му се налага да се настрои в работен режим и по-напрегнато съществуване, не трябва да се ограничавате в храненето, дори и да сте качили някой и друг килограм по време на празниците. Вместо ограничителни мерки, по мнението на специалиста, по-добре включете в хранителния си режим повече плодове, зеленчуци, риба и морски дарове.

Единственото, от което експертът приканва да се въздържате е хапването на сладки неща, които съдържат бяло брашно и мазнини. Според него, те провокират сънливост и чувство на отпадналост. Затова пък, както стана ясно, може да си позволите шоколад, който винаги носи позитивни емоции. А освен гореспоменатите орехи и банани, полезно е да хапвате и пилешко месо – то, както и останалите природни антидепресанти, способства изработката на хормона на доброто настроение серотонин.

Източник: medikforum.ru, превод: Надя Горанова
 

Коментари
Последни видеа