Национална кампания за борба с разхищението на храна

Стартира я Българска хранителна банка

14 декември 2016 г.

Снимка: Shutterstock

670 000 тона. Толкова годна за консумация храна се унищожава у нас всяка година. Същевременно гладът е ежедневие за всяко 4-то българско дете и за всеки 2-ри възрастен човек, а всяко 5-то семейство живее в лишения, без достъп до пълноценно и балансирано хранене всеки ден, сочат данни на Българска хранителна банка.

Същевременно над 1,58 милиона българи живеят под прага на бедност с по-малко от 330 лв. на месец. Затова Българска хранителна банка стартира на 14 декември първата си национална дарителска кампания „Стани един от нас. Дари надежда!“ в подкрепа на каузата за борба с разхищението на храна и с глада в страната.

Целта е повишаване на обществената информираност и привличане на максимален брой съмишленици, за да може банката да продължи да осъществява ролята си на свързващо звено между хранителната индустрия и социалните организации, така че излишната, но годна храна да достига до онези, които най-много се нуждаят от нея.

„Обемите на дарените храни постоянно нарастват“ – коментира Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка. „БХБ е изправена пред предизвикателството да оползотворява увеличените количества при същите ограничени финансови ресурси и едва четирима служители. Макар и да отчита ръст от 66% на желаещите да дарят труд, организацията има нужда от доброволци, които да участват в сортирането и разпределянето на дарената храна.
В тази връзка се обръщаме и към всички желаещи да подпомогнат дейността ни финансово, да се включат в DMS кампанията ни – „Стани един от нас. Дари надежда!“ и дарят средства като изпратят кратко съобщение с текст DMS HRANA на номер 17 777. С всеки 1 дарен лев, Българска хранителна банка ще осигури 10 порции храна за нуждаещи се деца, възрастни или семейства в затруднение“
– апелира тя.

Хранителната банка оперира от 2012 г. и е единствената организация в България, осъществяваща подобна дейност. За петте си години работа тя е спасила над 1200 тона храна, която е достигнала до над 60 000 човека в повече от 80 населени места в страната. През 2016 г. БХБ е успяла да достигне до двойно повече места в сравнение с 2015 г. и да подпомогне с 35% повече нуждаещи се.

С отпадането на ДДС за дарените храни от януари 2017 г., организацията очаква поне двоен ръст на обемите. Към момента през складовете на организацията ежедневно минава около 1 тон напълно годна за консумация храна.

Сред дарените храни, най-голям процент имат млякото и млечните десерти – 37%, следвани от пресните плодове и зеленчуци – 34% от всички дарения. От БХБ отчитат също трайно нарастване на дела на дарените хляб, масла и консерви.

Източник: nmd.bg

Коментари
Последни видеа