Най-разпространените грешки при миене на зъбите

Някои от тях ще ви изненадат

27 декември 2018 г.

Снимка: Shutterstock

Шведски стоматолози определиха кои са най-разпространените грешки при зъбната хигиена. Сред тях са изплакването на устата след измиване или игнорирането на почистването на езика.

След миене на зъбите не трябва да изплаквате устата. Почти всички хора, след като са минали хигиенизацията на зъбите, си сипват чаша с топла вода, за да изплакнат устата. Така обаче целият смисъл на миенето на зъбите изчезва – след като с помощта на зъбната паста сме нанесли флуор, то с водата после просто го отмиваме. Всъщност трябва да му дадем време да се абсорбира и да укрепи емайла и чак след това да го измиваме с вода.
А най-доброто е да изплюем излишната паста и толкова.

Използването на медицинска вода за уста. Още един безсмислен навик, който хората използват за устна хигиена. Но във въпросната вода се съдържа алкохол или спирт, който изсушава лигавицата, което от своя страна способства растежа на бактериите. Тоест, водите за уста имат точно противоположния ефект на това, което се очаква от тях

Игнорирането на почистването на езика. Всички знаем, че е важно да чистим зъбите си, но забравяме да почистим езика, където са скупчени много бактерии. В резултат, от там те преминават върху зъбите и ефектът от почистването е почти нулев. Така че след миене на зъбите, отделете поне 20 секунди за езика – за целта върху някои четки за зъби има специално покритие.

Употребата на бяло вино. Всъщност миенето на зъбите е едно от нещата, които влияят върху техния вид и здравина. Важно е и какво хапваме и пием. Бялото вино, което е предпочитана напитка сред жените, всъщност не е бяло, а жълто. То се смята за много по-вредно за зъбите, отколкото е портокаловия сок, кафето или червеното вино. Така че, ако искате да се радвате на бели зъби – не наблягайте на бялото вино.

Източник: medikforum.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа