Нови препоръки за храненето, приема на течности и витамини

За да се актуализират физиологичните норми

02 ноември 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Министерството на здравеопазването публикува обновена Наредба за физиологичните норми за хранене на населението. Целта е да се регламентират на национално ниво най-новите научно обосновани стойности за прием на хранителни вещества и енергия, с оглед гарантиране на здравословно хранене на населението в Република България, съобщава Мениджър нюз, и уточнява, че наредбата се променя за първи път от 2005 г.

Тя определя средни енергийни потребности за различните възрастови групи и по пол; препоръчителен хранителен прием на белтък, въглехидрати, витамини и минерални вещества; адекватен хранителен прием на белтък, общи мазнини, мастни киселини, общи въглехидрати, хранителни влакнини, витамини, минерални вещества и електролити; адекватен хранителен прием на вода; горни граници за нерисков хранителен прием на витамини, минерални вещества и електролити; препоръчителни интервали за хранителен прием на белтък, общи мазнини, мастни киселини, общи въглехидрати и хранителни влакнини.

Според новата наредба препоръчителният прием на калории и вода е намален, а е увеличен приемът на витамини, сред които и витамин C.

Така например дневният прием на вода за мъжете е понижен до 2,5 литра от 3,7 литра, при жените – от 2,7 литра вода дневно до 2 литра.

Наредбата определя средни енергийни потребности за различните възрастови групи и по пол; препоръчителен хранителен прием на белтък, въглехидрати, витамини и минерални вещества; адекватен хранителен прием на белтък, общи мазнини, мастни киселини, общи въглехидрати, витамини, минерални вещества и др.

Причините, които налагат приемането на нов нормативен акт, са свързани с новите проучвания за потребностите на организма от основни хранителни вещества, биологичноактивни вещества и енергия. Актуализирането на физиологичните норми за хранене на населението в България се извършва периодично и това е общ подход на всички страни в света.

В зависимост от развитието на науката по хранене, на прилаганата методология и натрупаните научни доказателства, се налага периодично актуализиране на препоръчителните стойности за прием на енергия и хранителни вещества.

Според новата наредба при умерен начин на живот необходимостта от 3000 килокалории дневно е занижена на малко над 2600 при мъжете на възраст до 60 години, и от 2300 на 2000 - при жените.

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.