Определиха коя е най-здравословната диета в света в момента

Пригответе се да хапвате повече мазничко

02 август 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Следването на определен начин на хранене, освен свалянето на килограми, помага и за един куп оздравителни процеси и дори забавя стареенето.
Научни специалисти от САЩ апелират към данните на водещи диетолози, защото са стигнали до заключение, че кетогенната диета е една от най-здравословните в света, пише medikforum.ru.
Кетогенната диета помага на човек правилно да настрои собствения си хранителен режим, като подобрява работата на вътрешните органи, отговорни както и за храносмилането, така и за сърдечно-съдовата дейност, както и намалява риска от възникването на тежки болести, свързани с мозъчната дейност“, констатират изследователи.

Основният принцип на кетогенната диета е ниската употреба на въглехидрати – не повече от 30 г на денонощие. Стабилното намаляване на нивото на инсулина и захарта, което се случва при подобен начин на хранене, се отразява много добре на човешкото здраве, категорични са специалистите.
Съществуват няколко варианта на кетогенната диета:

Стандартна кетогенна диета
Съдържанието на въглехидрати в храненията на ден не превишава 5%, на белтъчини – 20%, докато съдържанието на мазнини е високо – 75%. Тоест, допуска се неголямо зареждане с въглехидрати два пъти седмично.

Целева кетогенна диета
Употребата на въглехидрати се разрешава по време на дните с тренировки.

Наситенобелтъчна кетогенна диета
Включва голямо количество белтъчини, като съотношението е 60% мазнини, 35% белтъчини и 5% въглехидрати.

Учените твърдят, че кетогенната диета може да се превърне в един от най-ефективните начини за борба със стареенето. Съблюдаването на въпросния хранителен режим способства съхранението на мозъка в състояние на повишена готовност за интелектуална дейност, което предпазва от Алцхаймер или старческа деменция, както и укрепва здравето на костите.
Кетогенната диета също така помага да се преборим с метаболитни синдроми и техните последствия, които включват нарушение на обмяната на веществата, затлъстяване, повишаване на захарта в кръвта и диабет от втори тип, както и от прекомерно висок холестерин.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа