Пестицидите предизвикват ранен пубертет у момчетата

Китайски учени категорични в откритието си

16 декември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Поредно изследване показа опасността от въздействието на пестициди върху детския организъм и по-конкретно върху този на момчетата. Ако съдържанието им в тялото на малките нарасне с 10%, то вероятността от настъпването на ранен пубертет се увеличава с цели 110%. Това е свързано с факта, че пестицидите повишават нивото на хормона, спомагащ за производството на тестостерон. 

По-рано учените доказаха, че ранният пубертет повишава риска от заболявания в зряла възраст като рак на тестисите у мъжете и рак на гърдата у жените. Също така стана ясно и, че ранното настъпване на полова зрялост предизвиква поведенчески проблеми в последствие.

Учени от Университета Жейянг в китайския град Ханчжоу наблюдавали въздействието на клас пестициди, наречени пиретроиди, на които се пада повече от 30% от световното използване на разрешени химични вещества, пише news.rambler.ru. Пиретроидите се използват за борба с комарите и други насекоми, както в закрити помещения, така и на открито. Хората преди всичко се сблъскват с тях чрез храната и предмети от бита. Пиретроиди са открити в зеленчуците, млякото и дори детските храни. 

Изследователите наблюдавали здравето на 460 китайски момчета на възраст между 9 и 16 години. У всички тях е отрито повишено съдържание на въпросните пестициди в урината, което увеличавало вероятността от ранен стадий на генитално развитие между 73 и 110%.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа