Тренденции: Бум на карфиола и други новости в уелнес философията

Модерни практики за здравословен начин на живот 2

07 октомври 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Свидетели сме на различни нови тенденции и идеи, които могат да подобрят значително качеството ни на живот. Ето няколко неща, които са особено актуални тази година:

Здравeто на мозъка

Отслабването е постоянна тема и поддържането на здравословно тегло - перманентна тенденция, но, докато в продължение на няколко години специалисти се фокусираха предимно върху правилната работа на червата като основен път към правилния начин на живот, сега на преден план излиза здравето на мозъка.

Все по-често се говори за диетични добавки и червени и оранжеви зеленчуци, ядки, плодове и семена, които поддържат функциите на паметта и я подобряват. Сенилната деменция и болестта на Алцхаймер са епидемия по света, така че здравето на мозъка наистина изисква сериозно внимание и сред грижите за него са не само храненето, но и почивката и медитацията.

Модерното конопено масло

Марихуаната, каквото всъщност е конопът, от който се извлича полезното масло, дълго е в немилост, но все по-често се говори за ползите от това растение от рода на канабиса, заради неговите доказани противовъзпалителни и аналгетични свойства. Конопеното масло е богато на омега-3 мастни киселини и конопен протеин, които, както се твърди, имат и антидепресивен ефект.

Растително мляко

До съвсем неотдавна беше проблем да се открие соево мляко, а сега го има в  почти всеки супермаркет. То е алтернатива на кокосовото мляко, и дори в заведения можете да си поръчате капучино с мляко от ядки. То не е предпочитано само от вегани, а навлиза активно в бита на всички, които се отнасят внимателно към здравето си, тъй като са доказани ползите от соевото, оризовото, овесеното, бадемовото, кедровото и други растителни видове мляко.

Витаминни инжекции

Биохикингът – идеята хората да правят само това, което е полезно за тях, постепенно става все по-модерна и от няколко години се превръща в мейнстрийм. С идеята да се забави стареенето и да се увеличат добрите практики, които поддържат жизнеността, се прокламират редовните посещения при лекар, здравна профилактика, редовни медицински изследвания и тестове, както и набавяне на необходимите микроелементи, които поддържат имунната система.

Това става най-бързо чрез инжекции с витамини, която процедура набира популярност, тъй като се смята, че подобрява здравето, укрепва организма и възстановява след болести и стрес.

Бумът на зелето

Целината и къдравото зеле, броколито, карфиолът, брюкселското и най-вече – бялото зеле можем да наречем модни зеленчуци, които все по-често са заместители на зърнените храни в обичайни и нови ястия. Особено модерни са котлети, пици, кюфтета и пюрета с карфиол. Това не е случайно – различните видове зеле са богати на протеини и с богат витаминно-минерален състав.

woman.rambler.ru, адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа