10 факта, за които не ви предупредиха, когато станахте родители

А са важни

Илюстрация: Guliver / iStock

Изчели сте планини от книги, изслушали сте милиарди съвети от опитни приятели и роднини и смятате, че сте абсолютно подготвени за общуването с новороденото. Ами, не е вярно. Има неща, които просто са ви спестили – за които не е приятно да се говори и обикновено забравят да ви предупредят. Сега поправяме тези пропуски със списък в стил "очаквай неочакваното" от letidor.ru.

Мнимото спокойствие

В първата седмица повечето новородени спят почти непрекъснато - около 18-20 часа с кратки прекъсвания за похапване. В това време майката успява да си почине и да се наспи, да свърши маса неща вкъщи, да си поговори с приятелки как е минало раждането и т.н. Тя свиква с този ритъм бързо, обаче рязката промяна в поведението на бебето я поставя в тупик – в един прекрасен ден бебето престава да си спи и бодърства активно – плаче, когато го сложиш в креватчето, нервира се, хленчи, мрънка и иска непрестанно внимание.

Смятайте, че първата неделя след раждането е вашия втори меден месец и после трябва рязко да завиете към настоящето.

Нужно е да учите бебето да яде

Тук много нови родители изживяват голяма драма, мислейки, че детето още с раждането (а и преди това) си знае откъде идва млякото - звучи логично, обаче. Сестрата в родилния дом показва как бебето трябва да се поставя правилно на гърдата, но много дечица не съумяват да засучат от зърното, а това е много важно за успешното кърмене и се налага с него да се учите заедно „в крачка“, по трудния начин.

Новороденото диша странно

Понякога дишането му спира за 5-10 секунди, през които неопитната майка може едва ли не да получи сърдечен пристъп. После бебето започва да диша много бързо с плитки вдишвания, като че ли не му достига въздух. Това е нормално явление, но много плаши родителите и те непрекъснато се вглеждат в него да видят дали диша.

Понякога биберонът е напълно безполезен

Не си правете илюзии, че биберонът-залъгалка е спасение, когато бебето плаче - това е така, но невинаги и не при всяко бебе. Ще трябва да проявите голяма изобретателност и да измисляте най-различни начини да успокоите вашето, а когато започне да плюе редовно биберона, помислете дали въобще ви е нужен.

Някои родители пъхат ли пъхат биберона настоятелно в устата на новороденото, което само го дразни повече.

Избиват му петна

Повечето родители мислят, че новородените имат гладка, кадифена кожа, както се вижда на повечето бебешки реклами. Това е така, но само в първите няколко дни, и когато изведнъж забележат по лицето на бебето си множество петна, се сепват и притесняват.

Явно, не са предупредени за тях – те може да са свързани с пречистването на организма на детето от майчините хормони или да се дължат на активността на мастните жлези. Във всеки случай, ще изчезнат от само себе си.

Бебетата могат повече

Опитни родители навярно са ви разказвали с умиление, че понякога при смяна на памперса момченцето може да ви напишка и да добавят с усмивка, че това е "на хубаво". Но дали са ви споделили, че ако не сменяте често пелената, бебенцето може не само да ви напишка, но да направи и нещо повече, омазвайки плота, на който го преповивате, килима на пода, дрехите ви и въобще всичко наоколо?

Сигурно ще се изненадате неприятно, защото това си е непредвидено чистене, но можете да го избегнете, ако сменяте пеленките без резки движения и изчакате бебето да приключи със своята важна работа.

Безсъници и интернет шопинг

В една от безсънните нощи, когато бебето не ще и не ще да заспи, а вие сте изчерпали целия си наръч с варианти за укротяване на опърничавото, чувствате безизходица и питате интернет какво да правите. Там винаги дебнат врели и кипели хора, за да ви посъветват да купите някоя „много полезна“ вещ, която ще реши за секунди проблемите ви и бебето ще спи, както си трябва – като младенец.

Снимка: Guliver / iStock

Не се лъжете. Утрото е по-мъдро от вечерта, затова изчакайте мислите ви да се прояснят и не се хвърляйте да купувате това или онова, колкото и да са убедителни доводите. Проучете внимателно и преценете дали си струва.

Рисковете на къпането

Излишно е да се предупреждават родителите да бъдат внимателни, когато къпят детето – те в началото са толкова предпазливи, все едно държат драгоценна ваза от династията Мин. И все пак, възможно е детето просто да ви се изплъзне от ръцете в коритцето, защото просто нямате опит и се чудите как да го подхванете.

Никога не го къпете във вашата голяма вана, купете детска ваничка и не забравяйте да слагате на дъното ѝ мека хавлийка, която ще предотврати подхлъзването.

Вашият сън ще бъде чувствителен, както никога досега

В графата „неизбежни“: Колкото и да сте се уморили през деня, колкото и безсънни нощи да сте прекарали, ще се будите и при най-малкото шумолене от движенията на вашето бебе.

Даже и в най-дълбокия си сън ще се ослушвате за дишането му, за да не проспите нито секунда, ако то се измени. И във всеки момент ще сте нащрек да чуете дали няма да изплаче.

Бебето ще ви липсва, дори да е наблизо

Ако вашето детенце е първото внуче на вашите родители, те ще се побъркват от желание да го гушкат – това е хубаво, защото когато им го оставите за малко, ще имате възможност да си починете. Но няма да е пълноценно, защото във всяка минута ще искате да си го вземете при вас. Няма да ви се иска да делите любовта си към детето – това е по-трудно, отколкото изглежда.

Коментари
Последни видеа