Кафе по турски - рецептата на художника Светлин Русев

4 причини да го пием по-често

29 декември 2018 г.

Снимка: Shutterstock

Художникът Светлин Русев приживе казваше често, че кафето по турски – сварено в джезве и на сгорещен пясък (както го правят някъде и у нас, в Гърция, Кипър, Армения и страни от Близкия изток), е много по-полезно от кафето, приготвено по друг начин, а също и от разтворимите.

Днес и учените са убедени, че така приготвено, кафето има не само оригинален вкус, но и преимущества за здравето. Плюс е и че някои хора обичат да "си гледат" на турско кафе - с другите видове няма как да го видиш интересни фигури, оставени по чашата от утайката.

Имала съм удоволствието да пия няколко пъти кафе, приготвено от известния живописец, който, за съжаление, изгубихме през май тази година. Той го правеше с удоволствие и си вареше по няколко чашки на ден.

Каква е неговата рецепта:

В джезвето се сипва вода и когато стане гореща, котлонът се намалява. Тогава се прибавя кафето – 3 чаени лъжички за 2 малки чаши кафе. В класическата рецепта се слага и захар на вкус, но той го пиеше горчиво.

Секунда, преди да заври, някои добавят в джезвето и няколко грама сода бикарбонат – „една щипка“, както се казва. "Содата прави по-голям каймак, а също и ако добавите към смляното кафе малко смляна леблебия. Някъде добавят и кардамон. Тази подправка обогатява хубавия аромат и освен това действа противовъзпалително", обясняваше Светлин Русев, но самият той слагаше само кафе и вода.

Тайната на вкуса на неговото турско кафе е следната: когато заври, намалявате котлона на съвсем слаба степен, отдръпвате джезвето 7 пъти и пак го връщате върху котлона – трябва да кипне 7 пъти, преди да се налее в чашите.

Споменът за неговите картини в ателието му за мен е свързан с това кафе, а ето и защо е хубаво да го приготвяте и вие:

Снимка: pixabay

Повишава спортните показатели

Кофеинът влияе положително не само на интелектуалните функции на мозъка, както е доказано отдавна, но и на спортните успехи. Кафето по турски осигурява висококонцентрирана доза кофеин, особено ценна за спортисти.

Сваля нивата на захар в кръвта

Нефилтрираното кафе съдържа повече полезни съставки, отколкото приготвеното по друг начин. В кафеените зрънца има хлорогенна киселина, която причисляват към полифенолите антиоксиданти. Те намаляват кръвната захар, а също подпомагат нормализирането на нивата на холестерола и кръвното налягане.

Защитава мозъка

Консумацията на кафе с високо съдържание на кофеин пази мозъка от неврологични разстройства от рода и влошаване на паметта. Метаанализ на 11 изследвания с участието на общо 29 000 души показва, че употребата на кафе с максимално съдържание на кофеин намаляват риска от Алцхаймер на 27%.

Пази сърцето

Кафето по турски намалява риска от сърдечносъдови заболявания и диабет. Три – пет чашки кафе на ден намаляват вероятността от развиване на диабет от тип 2 и снижават вероятността от болести на сърцето на 15%.

Станислава Петкова

Коментари
Последни видеа