Тийнейджърите отказват газирани напитки

Ако на опаковките пише, че са вредни за здравето

Снимка: Guliver / iStock

Как да се намали употребата на газирани напитки от деца и тийнейджъри? Много просто – за начало, нека на опаковките да има предупреждения, че са вредни за здравето. Това показва ново изследване на Университета на Пенсилвания сред 2000 подрастващи между 12 и 18 години, пише medvesti.com.

Доброволците трябвало да изберат между няколко напитки – на едните било написано предупреждение, че са вредни за здравето, на останалите – не. Когато предупрежденията липсвали, 77% от доброволците избирали сладките газирани напитки.

По думите на водещите изследването, тийнейджърите средно на ден употребяват поне една сладка напитка. Повечето участници в изследването (62%) смятали, че предупрежденията върху опаковките са добра идея. Именно заради подобни газирани питиета в организма на децата ни се натрупва два пъти повече захар, отколкото е препоръчително.

До сега бе потвърдено от други изследвания, че употребата на сладки напитки способства за хормоналния дисбаланс при момичетата, а ранната менструация увеличава вероятността от развиването на рак на гърдата.

И не на последно място за вредата от газираните и сладки напитки - повечето млади хора пият по няколко подобни всеки ден, което води до превишаване на нормата за захар, а това от своя страна – до кариеси, затлъстяване и диабет.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа