Да включим ли в менюто на малкото дете храни, които образуват газове

От каква възраст и как да ги предлагаме

06 декември 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

За да се презастраховат, много майки избягват много дълго време да въвеждат в храненето на детето трудносмилаеми продукти и такива, които образуват газове: боб, леща, грах, нахут, зелен фасул.

Избягват също и да им готвят карфиол, броколи и други зеленчуци, в които има повече влакнини, повече целулоза или пък са известни като алергени. 
Като лещата и фъстъците, например, които са известни провокатори на алергии.

Когато става въпрос за детското хранене, винаги трябва да действаме много внимателно и отговорно. В тази връзка за храносмилането и здравето на малкото дете може да бъде опасно дори и кравето мляко. В периода между 6 месеца и три години детето ще опита доста хранителни алергени, като белтъка в кравето мляко, и ако сте внимателни, нямате основание да се страхувате.  

Знаете вероятно и, че мед не се дава преди три години, защото, колкото и да е полезен, може да представлява опасност за малкото, тъй като има вероятност да съдържа специфична бактерия, която да произведе застрашаващ живота токсин. 

Има същопродукти, които не е ОК да включвате в менюто преди 3-годишна възраст.

С изключение на тях и на цитрусовите плодове и киви, които дразнят лигавицата на стомаха и е редно да ги въвеждате по-внимателно след като детето навърши година и половина, а мъхестите и горските плодове – праскови, ягоди и малини чак след две години, тъй като предизвикват алергии, можете да действате по-смело.

В противен случай малкото ще яде само супа от сладки картофи, пюре от морков и тиква и настъргани ябълки.

Все пак, трябва да действате с повишено внимание. Можете полека-лека да разнообразявате храненето още след 9-я месец, а ако се притеснявате или съмнявате, че детето е алергично – след като навърши 1 годинка.

Зеленчуци, които се водят газообразуващи, но можете да приготвяте на детето около 12-я месец, са:

- Карфиол, който се усвоява най-добре от всички видове зеле и съдържанието на целулоза е малко, така че не застрашава работата на червата, не е алергенна храна. Но пък съдържа много витамини, провитамини, фолиева киселина, минерали и минерални соли, както и пектин.

- Броколи - този зеленчук е известен с високото си съдържание на витамин С и други полезни съставки за детския организъм. За да избегнете образуването на газове, варете на пара и пасирайте.

- Зеленолистни зеленчуци - спанак, лапад, лобода се водят трудносмилаеми, затова винаги ги варете на пара и след 11-12 месец давайте по малко, включени в пюрета и супи, за да свикне детето с техния вкус. 

- Праз и лук - можете да готвите бебешката супа с него след 10-я месец, отново на принципа - по малко и постепенно.

Снимка: Guliver / iStock​

- Леща, нахут, грах, зелен фасул, царевица – те съдържат много протеини,  но не забравяйте, че лещата се води слаб алерген, затова отстранявате обвивката или претривате, можете да давате след 12-ия месец. Правете го постепенно и по-малко, като започнете със зелен фасул, после грах, после леща.

- Зрял фасул – високоцелулозното растение съдържа ценни протеини и е слаб алерген. Можете да го включите към менюто, след като детето навърши 1 година и два месеца - 1 година и половина, стига да махате люспите и да преварявате и изхвърляте водата, в която варите два пъти, преди да започнете същинското готвене.

Внимание:

- Зелето е доста трудносмилаема храна, избягвайте да давате преди стомахчето на детето да укрепне - изчакайте поне до 3-годишна възраст и в никакъв случай не предлагайте в суров вид дори и след това. Същото се отнася за ряпата

- Винаги, преди да включите нов вид храна, се допитвайте до специалист, за да избегнете излишни притеснения.

- Винаги добавяйте новия продукт по малко, като смесвате с други зеленчуци в съотношение 1:1 - например леща и моркови, грах и картофи.

- Никога не комбинирайте два газообразуващи продукта в едно ястие, например леща и карфиол.

- Никога не гответе за малкото дете със сол, мазнини, подправки, не запържвайте, придържайте се гъм готвенето на пара и варенето на зеленчуците поне до към 3-годишна възраст. 

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа