Ако искате детето да е сито през деня, дайте му на закуска яйца

Така ще приеме само нужните калории

Илюстрация: Shutterstock

Пълноценните белтъчини на закуска дават на детето чувство за ситост и то приема по-малко калории на обяд. 
Варено яйце, омлет, палачинка – яйцата са подходящи за закуска, според ново проучване на американски лекари от университетите в Пенсилвания, Масатчузетс и Атланта. Резултатите, публикувани в списание Eating Behaviors, доказат, че яйцата засищат по-добре от другите варианти за сутрешна закуска, които обичайно се предлагат на децата.
Учените проверили ефекта при 40 деца на възраст от 8 до 10 години, като им предлагали един път седмично в продължение на месец яйца, зърнена закуска или овесена каша. След това лекарите наблюдавали какъв е апетитът през целия ден. Те оценявали кога огладняват и какво са яли преди това. Като в същото време отчитали и какво похапва детето до вечерта.
Първият резултат – сутрин апетитът не варира и не зависи от това, какво е яло детето на закуска. Изненадваща новина е какво се случва след това – тези, които на закуска са хапнали яйца, приемат със 70 калории по-малко на обяд в сравнение с техните връстници, закусвали друго. Така калорийният прием намалява с 4%.
Закуската с яйца оказва влияние обаче само на обяда. Като количеството храна, което детето изяжда през деня, не се влияе от вида на сутрешната закуска.
„Яйцето – под каквато и да е форма, което е включено в сутрешната закуска, намалява значително калорийния прием на децата за близките няколко часа, не и за дълъг период от време“, обясняват учените.
Като обаче намалим енергийния внос за деня и го ограничим, така че да отговоря на нуждите на детския организъм, ще избегнем риска от наднормено тегло. Заедно с разнообразното хранене, движението и редовното спортуване, това е начин да се справим  с детското затлъстяване, твърдят учените, цитирани от topsante.

Мона Василева 

Коментари
Последни видеа