Учени откриха как да мотивираме децата да се хранят правилно

Новата методика на обучение за деца и подрастващи е ефективна

Снимка: Guliver / iStock

Да създадем на децата полезни навици, в това число такива, които се отнасят до здравословното хранене, е възможно с помощта на компютърни игри, при които правилната цел е обозначена като необходимо условие за успех.

За ефективността на този метод американски изследователи разказват на страниците на Science Daily.
В експеримента взели участие 400 деца. Всички били длъжни да минат 10 нива на видеоигра, поощряваща храненето с плодове и зеленчуци.

Целта на децата, стремящи се към победа, по един или друг начин била свързана с яденето на растителна храна. В същото време информацията за целите на децата била достъпна за техните родители, за които са създадени специални акаунти. Заедно с информацията за играта, майките и бащите получавали съвети как заедно да променят установените досега вкъщи хранителни навици, при това без да насилват детето.

„За да проследим влиянието на видеогрите върху реалното потребление на плодове и зеленчуци след шест месеца, ние бяхме денонощно свързани с акаунтите на децата и разбрахме как се променя техния порцион. След половин година идеята за храненето на всички участници в играта стана по-здравословна. 79 процента от тях съобщават, че се достигнали всички цели, поставени по времето на играта.“
И да добавим, че употребата на достатъчно количество плодове и зеленчуци значително намалява риска от възникването на хронични заболявания, сред които такива на сърдечно-съдовата система, както и няколко вида рак.

превод Надя Горанова по материали от family.rambler.ru

Коментари
Последни видеа