Децата, които ядат плодове и зеленчуци, са по-щастливи

Имат висока самооценка и лесно се вписват в колектива

Снимка: Shutterstock

Хлапетата, които ядат полезни за здравето храни, са по-щастливи, имат висока самооценка, вписват се добре в колектива и създават здрави взаимоотношения, което им спестява много проблеми, в сравнение с връстниците им, които се хранят нездравословно.

И въобще не става дума за шоколада, който е доказан стимул за щастие, а за плодове и зеленчуци, които, уви, много малчугани не обичат особено.

Шведски учени наблюдавали 7600 деца на възраст от 2 до 9 години, и родителите давали сведения колко често получават и ядат една от 43 разновидности на храна. Тези, на които менюто им отговаряло на Европейските норми за хранене, демонстрирали по-висока самооценка, установили шведските учени от университета в Гьотеборг, съобщава woman.rambler.ru.

Нещо повече: тези, които консумирали повече плодове и зеленчуци, имали по-малко емоционални проблеми и отношенията им с връстниците били по-спокойни и уравновесени.

Според учените благоприятният ефект се дължи на антиоксидантите, които съдържат плодовете и зеленчуците.

Особено ценна за емоционалното здраве на децата се оказала консумацията на риба два пъти в седмицата, както и намаляването на количеството рафинирана захар. 

Най-висока самооценка имали тези деца, които се хранили най-здравословно. Като материалното положение на семейството и теглото се оказали без значение и въобще не влияели на детската психика.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа