Променят менюто в детските градини

Ще бъде по-здравословно

07 ноември 2017 г.

Снимка: Shutterstock

Повече зеленчуци и плодове и по-малко сол, захар и брашно ще има в храните в детските градини, каза тази сутрин проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи по БНТ.

Очаква се новото меню да влезе в сила в началото на 2018 г. "В основата на новия сборник с рецепти в детските градини е българският модел на хранене. Традиционните български храни са застъпени разнообразно. Не ние трябва да се съобразяваме с тези 2,50 лв на дете, а държавата, за да има качествени храни като сезонни плодове, защото това определя храненето на децата. Важно е сега да се научат да се хранят здравословно."

Относно включването на модерни храни, които са по-скъпи - чия, киноа и авокадо, тя уточни, че това не са продукти, които ще бъдат всекидневно в менюто на децата, а са включени за разнообразие.

Проф. Николова каза, че ще се опитат много сладките храни и добавени захари да не се слагат в храната. От новия рецептурник ще отпадне и десертът мляко с грис, заради съдържанието на глутен в гриса. Но сутляшът си остава.

"Препоръчваме обезсолено сирене. В обикновеното има 3,5 до 4 г сол, което е страшно много за малки деца. Имаме подход за намаляване на солта и добавените захари и намаляване на брашната. Искаме децата да опитат всичко."

Проф. Николова заяви още, че се надява и на съдействие от регионалните здравни инспекции, които имат отговорността да контролират.

Надя Горанова

 

 

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.