5 признака, които издават дефицит на йод

Бременни и кърмачки имат по-големи нужди

Снимка: Shutterstock

Дефицитът на йод в организма може да доведе до сериозни заболявания. От него зависи състоянието на щитовидната жлеза и хормоналният баланс в организма.
Дневните нужди от йод са 100-200 мг., според нормите, определени от Световната здравна организация.
 Индивидуалните потребности обаче зависят от състоянието на организма и от възрастта. Той се съдържа в големи количества в  морските продукти, в яйца, млечни храни, боровинки, ягоди и фасул.

От по-голяма доза се нуждаят бременните, както и кърмачките – 200 мг.  За бременната дефицитът на йод е особено опасен, защото може да доведе до спонтанен аборт или да стане причина за умствени дефекти при бебето. 
Йодът е основна съставка на хормоните на щитовидната жлеза, които играят ключова роля в метаболизма и развитието на мозъка. Недостигът му се отразява негативно на здравето в много посоки.

Кои признаци издават, че количеството му в организма е недостатъчно?

1. Проблеми с кожата и косата
Когато организмът страда от недостиг на йод, косата е суха, кожата – изпръхнала и по-суха. Може да има и засилен косопад.

2. Внезапно покачване на теглото
Заради дефицита на йод, обменните процеси в организма се забавят, тялото по-бавно гори калории, което може да доведе до натрупване на излишни килограми. Като наддаването на тегло може да се случи въпреки диетите и ограничаването на храната.

3. Усещане за студ
Непрекъснатото чувство, че човек замръзва, може да е свързано с  дефицит на йод. Тъй като той забавя метаболизма, тялото отделя по-малко енергия, което означава и по-малко топлина.

4. Хронична умора
Чувството на силна умора и то при обичайни дейности, които не би следвало да изтощят организма,   също може да е свързано с дефицита на йод. Тогава често след физическо натоварване се усеща и обща слабост.

5. Запек 
Нарушаването на работата на щитовидната жлеза затруднява функциите на стомаха и на дебелото черво. 

Източник: medikforum.ru

Коментари
Последни видеа