Кои храни увеличават шанса за забременяване

И кои намаляват вероятността за зачеване

Снимка: Guliver / iStock

Какво да ядем, за да забременеем? Какви храни и напитки да избягваме, ако искаме бебе? Наистина ли има и такава зависимост?

Науката и медицината вървят напред с бързи темпове и дават шанс на хора, за които преди години е било невъзможно да забременеят, да станат родители. И да, правилното хранене наистина влияе, защото съществува пряка връзка между това, което яде жената и това колко лесно може да забременее, твърди и изброява letidor.ru.

Сладолед

Консумацията на голямо количество сладолед вероятно няма да направи чудеса с вашата фертилност. Изобщо употребата на млечни продукти в прекалени количества може да има противоположен ефект.

Не едно изследване обаче е показало, че жените, които ядат повече от една порция пълномаслени продукти седмично, страдат с 25% по рядко от проблеми с безплодие, отколкото онези, които хапат пълномаслени продукти само веднъж на седмица.

Снимка: Guliver / iStock

И обратно – жени, които ядат една порция нискомаслени млечни продукти повече от веднъж седмично, имат проблеми с безплодието с 85% повече, отколкото онези жени, които ядат такива само веднъж седмично.

С едно изречение: ако искате да забременеете, заменете обезмаслените млечни продукти с пълномаслени.

Пържоли

Продуктите, богати на желязо, каквито са пържолите, мидите и субпродуктите, могат да повлияят положително на възможността за забременяване.

Снимка: Guliver / iStock

Посъветвайте се с лекар и започнете да приемате повече желязо, тъй като според едно проучване при жените, които приемат повече от 41 мг добавки, съдържащи желязо, рискът от безплодие намалява с 62%.

Тоест: ако искате да забременеете, сега е най-подходящото време да се отправите към любимия си ресторант за стекове. 

Ягоди

За да увеличите шансовете за забременяване, е важно да се грижите за здравето на репродуктивните си органи и яйцеклетки. Всеки ден на женското тяло въздействат свободните радикали, които се образуват в околната среда, и са вредни.

Снимка: Guliver / iStock

И за да се защитите от тях, тъй като повреждат клетъчната структура, е нужно да ядете продукти, богати на антиоксиданти – тъмнозелени зеленчуци, орехи и ягоди.

Вода

Тя, разбира се, не е храна, но когато става дума за фертилността, е нужно да имате предвид, че водата е необходима на женския организъм в достатъчно количество.

Снимка: Guliver / iStock

Водата е важна за производството на цервикалната слуз, която защитава сперматозоимите и дава възможност да достигнат до яйцеклетката и да я оплодят.

Сьомга

Консумацията на риба с високо съдържание на Омега-3 мастни киселини, каквито са сьомгата, тилапията, сардината и треската, помага за увеличаването на притока на кръв към репродуктивните органи, стимулира овулацията, увеличава количеството слуз в шийката на матката и помага да се регулира нивото на хормоните – всичко това е важно за жените, които планират да забременеят.

Снимка: Guliver / iStock

Ако не обичате риба, приемайте Омега-3 в хранителни добавки или консумирайте повече ленено масло, бадеми, орехии или тиквени семки.

Продукти, които намаляват шансовете за зачеване:

Риба с високо съдържание на живак

Някои видове риба увеличават шансовете за забременяване, но други могат да навредят на бъдещото дете. Например живокът – в някои изследвания е установена зависимост между попадането на този метал в женския организъм и безплодието. По тази причина избягвайте да консумирате риби, в чието месо има голямо количество живак, например: тон, акула, риба меч, морски костур.

Сладки храни

Простите въглехидрати или продуктите с високо съдържание на въглехидрати, но с ниско съдържание на хранителни вещества, каквито са белия ориз, белия хляб, сладките курабийки и кексове, не носят полза, когато жената се опитва да забременее.

Снимка: Guliver / iStock

Такива високовъглехидратни храни допринасят за повишените количества инсулин, който пречи на овулацията. Хапвайте храни, приготвени с натурални заместители на захарта.

Алкохол

Чаша вино едва ли ще повлияе на способностите на организма да зачене, но консумацията на голямо количество алкохол винаги води до проблеми. Според научни изследвания жените, които пият пет и повече алкохолни напитки седмично, рискуват повече, тъй като голямото количество алкохол понижава функциите на надбъбречната жлеза и забавят изработването на хормони.

По материали на: familyshare.com

Коментари
Последни видеа