За да функционира оптимално
Снимка: Guliver / iStock
Всички знаем, че витамините и минералите са необходими за човешкото тяло. Какво обаче прави всеки един витамин? Кои храни съдържат най-много от тези полезни вещества?
Да видим…
Витамин А
Полезен за: по-здрави очи, цялостен растеж и развитие (включително здрави зъби и кожа).
Естествен източник: моркови и други оранжеви храни, включително сладки картофи и пъпеша. Всички те са получили специфичния си цвят благодарение на пигмента каротин.
Витамин B
Полезен за: повече енергия, по-добра функция на имунната система и по-добро абсорбиране на желязото.
Естествен източник: тези ключови хранителни вещества могат да бъдат открити в житото, картофите, бананите, лютите чушки, бобовите продукти, лещата и маята (особено ако са необработени).
Витамин C
Полезен за: заздравяване на кръвоносните съдове, както и за еластичността на кожата. Освен това има антиоксидантна функция и спомага за абсорбирането на желязото.
Естествен източник: портокалите. Но те далеч не са единственият. Може да го срещнете още в кивито, грейпфрута, гуавата, червените и зелени чушлета, ягодите, брюкселското зеле и пъпеша.
Витамин D
Полезен за: здрави и силни кости.
Естествен източник: няколко минути под Слънцето стимулира производството на този витамин. Можете да си го набавите и от яйцата, рибата и гъбите.
Калцият може да бъде въведен в тялото не само с млечни, а и с растителни продукти.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари