4 вида храни и напитки привличат комарите

Човешката кръв им е нужна, за да отгледат потомство. Как да ги отблъснем

11 юли 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Не убивайте комара – в него тече ваша кръв! Понякога сами правим така, че да привлечем кръвопийците… Природата е надарила това дразнещо насекомо с отлично обоняние – то притежава 70 рецептора, с които различава миризмите и обектите, които го интересуват, от няколко десетки метра..

Интересното е, че хапят само женските комари, докато мъжките са безразлични към кръвта - те се хранят с нектар и сок от растения. Има периоди, когато тези насекоми са вегетарианци, така да се каже, но това са моментите, в които те нямат яйца. В края на краищата, женският комар се нуждае от кръв, за да отгледа потомство – нужни са му някои протеини и ензими, които си набавя именно чрез човеката кръв. 
Но често пъти и хората сме си виновни, защото сме станали доста апетитни за комарите – яли сме храна, която е привлекателна за тях. Кои храни и напитки ги привличат като магнит?

Бира

Любителите на пикници трябва да са внимателни – насекомите няма да се полакомят за човешка кръв, ако човекът пие плодов сок. Етанолът (етилов алкохол), изпускан от човешкия организъм в ултрамалки количества заедно с потта, може да послужи като сигнал за насекомото, че храната е сервирана. Има няколко изследвания на тази тема, сред които експеримент, публикуван в списанието на Американската асоциация за борба с комарите. Той доказва, че вероятността да бъдете ухапани се увеличава драстично, ако консумирате алкохол. А тези, които изпият халба бира – още по-често.

Сушени и осолени риби, пушени меса

Комарите просто жадуват да намерят "закуска" с тежка физическа миризма -колкото повече мирише на пот, толкова по-привлекателен е човекът за кръвопийците. А прекалено солените и висококалорични храни променят водно-солевия баланс в организма и увеличават изпотяването.

При интензивно спортуване или друг вид физически натоварвания човешкото тяло също излъчва пот, който е привлекателен за комарите. Затова, преди да излезете на открито, вземете душ – тези насекоми не се интересуват много от чистото тяло, а и околните хора ще ви бъдат благодарни.

Авокадо, банани

Преди разходка сред природата по-добре се откажете от тези продукти. Те са богати на калий – един от най-важните елементи за здравето, но авокадото и бананите увеличават количеството на млечна киселина в тялото. Тя е много апетитна за комарите. Ако ви се хапват плодове, яжте портокали или грейпфрут.

Цитрусите отблъскват досадниците. Тези насекоми не харесват още миризмата на чесън и лук, на босилек, лавандула и ванилия.

Мазни храни

Когато човек преяжда, започва да диша по различен начин – тежко и учестено. В това време той произвежда повече от обичайното въглероден двуокис а този газ провокира комара, който търси плячка. Доказано е, че хората с наднормено тегло, страдащи от задух са сред най-любимите обекти на комарите. Те ще ги открият бързо - по издишания въздух.

И още: бременните отделят с около 20% повече въглероден двуокис и също са сред желаните „ястия“ за кръвопийците.

Какво ги пъди:

- Комарите не харесват миризмата на борови иглички и цитрусови плодове. Можете да използвате естествени етерични масла: мента, лавандула, анасон, евкалипт, карамфил. Ако не сте алергични към тези аромати, използвайте ги в ароматна свещ, арома лампа – дифузер или в огъня, ако сте сред природата.

- Може да напръскате дрехи и мебели с тях, или да напоите салфетка, която да стои близо до вас.

- Може също да сложите парчета кори от портокал, лимон, грейпфрут.

- Ябълков оцет, сипан в купичка, също гони кръвопийците, пише Rambler.

Коментари
Последни видеа

Смелост

09 февруари 2023 г.