Бременната – магнит за комарите

Хормонът естроген и топлата кръв ги привличат

Снимка: Guliver / iStock

Хормони и топла кръв! Трудно може да се опазим от ухапване на комар. А бременните са магнит за кръвопийците. Те ги привличат с високото си ниво на хормони – особено апетитен за кръвопийците е естрогенът. Надушват го безпогрешно отдалеч.

По-голямото количество кръв, което циркулира в бременната, и по-бързата обмяна на веществата в организма ѝ също са примамка за кръвопийците.

И още една „екстра“, която те няма как да не оценят – по-високата телесна температура.

За да снесе яйца, женският комар трябва да пие топла кръв. И всеки, който качи над 37,8 градуса, става плячка. Затова допринася и по-учестеното дишане на бременната жена, която обичайно компенсира умората с дълбоко или многократно поемане на въздух. Въглеродният двуокис, който тя издишва, е сигнал, който насочва безпогрешно насекомите към нея.

Афродизиак за комара

Тялото отделя над 500 летливи химични вещества. Голяма част от тези аромати действат като афродизиак за комара. Сред любимите са кърма, пот, млечна киселина, пикочна киселина ...

Блондинките привличат неудържимо крилата напаст, а ако се облекат изискано – в черно, например (любимият цвят за комара) и се напръскат с парфюм, стават истинско лакомство.

Комарите предпочитат аромата на мускус. А модните за този сезон ориенталски парфюми напълно отговорят на вкуса им. Избягвайте да се пръскате с тези ухания, ако не искате да сте обект на специално внимание от страна на комара.

Защита

Малко са надеждните предпазни мерки, а бременността редуцира още повече броя им.

Ето какво може да направите, понеже нямате представа с какъв комар имате среща – тигров, папатак или обикновен, заразен или здрав.

- След дъжд и във влажни райони носете светли дрехи с дълъг ръкав. Напръскайте ги с релелент.

- Една седмица преди да отидете на място, където има много комари - край реки, езера, море, в гъсти гори, започнете да пиете по 10 зрънца от хомеопатичния препарат блатен ледум – Ledum palustre 9CH. Той пъди комарите. Пъпките не сърбят, ако глътнете от 5 зрънца от същия препарат, като те се пият 4 до 6 пъти на ден. За успокояване на сърбежа и зачервяването помага хомеопатичният препарат Apis.

- Репелентите отблъскват комара поне за 2-3 часа. Те съдържат различно количество активно вещество - от 7 до 25 процента. Колкото е повече, толкова ефектът е по-дълготраен. Проблемът е, че трябва да се пръскат и мажат върху кожата, а някои не са подходящи за бременни. Те е по-разумно да се насочат към естествените, които съдържат растителни масла - карамфил, анасон, бяла ела и също могат да се пръскат върху дрехите.

Веселина Мончева

Коментари
Последни видеа