5 хранителни навика, които вредят на тонуса и здравето

Ако се чувствате изтощени, вижте къде бъркате

18 септември 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

За всички, които се чувстват омаломощени още със ставането, за тези, които нямат сили и все им се спи! Водите здравословен начин на живот, спортувате и се храните правилно и добре, но това не ви помага да се почувствате бодри, дори напротив – изтощението ви обсебва? Възможно е и вие да сте жертва на грешки, които допускат повечето от нас.

И парадокс: типичното за тези грешки е, че ги допускат хора, които са решили да се „вземат в ръце“ и да живеят здравословно.

Ядем храни, които причиняват главоболие

Когато ни заболи глава, най-напред отваряме аптечката и така всеки път, но блокирайки болката, не премахваме нейния източник. „Кажи ми какво ядеш и ще ти отговоря защо те боли глава, твърди австралийският алерголог и диетолог Джейн Достин и твърди, че често пъти за болката са виновни продуктите, с които се храним.

Пропускаме хранене

На път за работа пием кафе, ядем вафли и баничка, през деня хапваме бонбони, на връщане към къщи си купуваме хот-дог… Много хора са така, освен това се хранят нередовно и мислят, че това е нормално в „динамичното всекидневие“.

Но ако организмът ви не е свикнал да получава храна на що годе равни интервали от време, при това – здравословна, или понякога забравяте да закусвате и обядвате, вредите на своята обмяна на веществата. Дори да се стараете да се храните правилно, нередовното ядене ви прави лоша услуга, защото води до забавяне на метаболизма. Пропуските в един момент от деня водят до преяждане в друг и до натрупване на наднормено тегло. Възникват и проблеми с храносмилането, а нерядко по тази причина се чувствате уморени и сънливи.

Ще си помогнем, като не пропускаме закуската, която, по възможност, е добре да се състои от бавни въглехидрати, които карат да се чувстваме сити по-дълго време и снабдяват с енергия за първата половина на деня. Ако не може да си позволите пълноценен обед в работно време, поне внимавайте какво хапвате – нека са сухи или пресни плодове, ядки, или сандвичи с пилешко или говеждо месо и зеленчуци с пълнозърнест хляб.

Не ядем достатъчно белтъчини

Много хора, и без да са вегетарианци, не ядат достатъчно белтъчини. Всекидневният недостиг на протеини в организма на възрастния човек може да достигне до 50%. Как е възможно това? Лесно, ако си спомните, че основните продукти за закуска се състоят предимно от въглехидрати и мазнини. А именно в белтъчините се съдържат жизненоважни аминокиселини, необходими за нормалната работа на организма. Без тях и мозъкът не може да работи продуктивно, и мускулите.

Освен това, докато усвояваме протеините, хабим повече енергия, а това помага да поддържаме добра форма. Диетата, базирана на протеини, помага и за контролиране на нивата на кръвната захар.

Можем да си помогнем, като внимаваме за съотношението на белтъчини и въглехидрати в менюто, четем етикетите на готовите продукти и избираме онези, които са богати на протеини. Научете се да ядете варено месо без мазнини. Сред най-ценните източници на белтъчини са яйцата.

Ако сте вегетарианци или просто не обичате месо, ще ви помогнат семена от чиа, киноа, спирулина, соя.

Не ядем достатъчно въглехидрати

С този проблем се сблъскват обикновено хора, които спазват често диети и се придържат към здравословен начин на живот. За вредата от прекомерна консумация на въглехидрати е писано толкова много, че неволно възниква желанието да ги премахнем от менюто си, но това би било фатална грешка. Недостигът на въглехидрати в храната води до апатия, лошо настроение, дори до депресия в някои случаи, до лоша работоспосоност, нарушение на храносмилането…

Можем да си помогнем, като балансираме храната, а въглехидратите не са под формата на конфитюри, захар и кифли. Диетолозите отдавна обръщат внимание да правим разлика между бавните и простите или бързите въглехидрати. Захар, сладка, тортички, кремове и каши за бързо приготвяне са от втория вид, който не е полезен. Да избираме бавни въглехидрати, които не водят до резки скокове на захарта в кръвта, усвояват се по-дълго време: пълнозърнести брашна, кафяв ориз, бобови растения, макарони от твърди сортове пшеница. Нелоши, но и недостатъчни източници на въглехидрати са също плодовете и зеленчуците.

Не ядем достатъчно мазнини

Още една доста разпространена грешка сред всички, които искат да отслабнат и да водят здравословен живот! Мазнините се асоциират с това, че се натрупват по бедрата и наливат талията, затова и често са отхвърляни от менюто – нормално е да купуваме обезмаслени млека,обезмаслена извара, сирене и бяло месо, на маслото и на останалите мазнини обявяваме бойкот. Но отказът от тях трябва да бъде в разумни рамки. Мазнините са необходими, за да функционират всички системи нормално, а и мастните киселини не могат да се синтезират в организма, набавят се с храната. Ако това не се случи първо страда мозъкът.

Първо пада работоспособността, после забелязваме, че не сме толкова съобразителни, както преди…

Ще си помогнем, като разделяме източниците на наситени и ненаситени мазнини и те не се засичат във всекидневното меню. Консумацията на ненаситени мазнини няма да доведе до затлъстяване, ако е с мярка. Източници на полезни мазнини са сьомга, ядки, авокадо, маслини, семки, растителни масла. Диетолози съветват да не се отказваме напълно и от наситените мазнини, каквато е сметаната например. Много френски диети например включват сметана и сирена.

Не пием достатъчно вода

Повечето хора признават, че не са в състояние да изпиват повече от 8 чаши вода на денонощие. Не е много лесно, когато става въпрос за чиста вода, а не сте свикнали да пиете.

Какво е лошото? Обезводняването. Може да ви учуди, но една от основните причини за пристъпи на главоболие е именно недостигът на течности в организма. Ако периодично ви боли глава, опитайте да замените хапчето с чаша вода. Напълно е възможно и след като изпиете таблетката състоянието да не се подобри.

Освен неприятното и болезнено усещане това се отразява и на външността: кожата става суха и губи еластичността си, устните се напукват и усещате сухота в устата. Добавете към това проблеми с храносмилането и риск от запек. Дехидратацията се отразява и на работоспособността и въобще на цялостното усещане и настроение.

Помогнете си, като се научите да пиете вода, добавяйте към нея любимите си изцедени плодове, листа от мента, лимонов сок, подобрявайте вкуса ѝ, за да ви бъде по-приятна и винаги имайте край себе си в две еднолитрови бутилки – една за вкъщи, една за в работата или за навън.

Пиенето на вода в достатъчно количество контролира и апетита и позволява да се борите ефективно с излишното тегло – когато изпиете чаша-две вода преди ядене, ще хапвате по-малко.

Можете да си вкарате в смартфона някоя от многобройните програми, които не само ще ви помогнат да отчитате водата, която сте изпили, но и ще ви напомнят, че е време да напълните чашата отново.

Следва продължение.

parents.ru, адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа