5 случая, в които е опасно да се доверяваме на медицински съвети в интернет

Защо е риск да се осланяме на непознати от мрежата за тези неща

15 юли 2019 г.

Снимка: Shutterstock

„Малката я болят ушите – да отлагаме ли пътуването до морето?“ Сложете си ръката на сърцето и признайте, че сте задавали ако не този, то подобни и много други медицински въпроси в онлайн общности. Всички понякога се консултират с други като тях и е нормално - част от съпричастността и социализирането, а и може да помогне. Но понякога и при това - по-често, е рисковано.

Наистина, в мрежата човек може да се натъкне на много полезна информация. Там опитни майки ще ви кажат как най-лесно да се запишете при специалист, къде можете да получите отстъпка за изследванията, какви специфични болести се срещат при различни групи деца… Понякога от полза е дори само да откриете подкрепа и успокоение от коментарите им, например често срещаното: Всички деца боледуват, няма страшно, дано по-добре се оправя“.

Но има въпроси, които е по-добре да не решаваме онлайн – в кои случаи да не се допитваме за медицински съвети в интернет?

Поставяне на диагноза

„Каква е разликата между обрива от варицела, копривна треска и хранителен обрив?“, „О, това на снимката ви са пъпки от варицела – вие сте заразни!“ Докато лекарят изследва детето изчерпателно и прави всички нужни тестове, майки от любимата ви общност просто виждат снимката, прочитат симптомите, които сте описали, и декларират: възпалено гърло, скарлатина, задна хрема…

Особено е опасно, ако съветниците гарантират, че всичко е наред и няма нужда от паника - лекарят може да има съвсем различно мнение. И в някои случаи забавянето усложнява хода на заболяването.

Препоръки за лечение

За това има лекари и фармацевти. Дори ако детето на човека, който ви съветва, да има същата мокра кашлица като тази на вашето, сиропът, предписан на нейното дете, може би няма да помогне във вашия случай - не трябва да копирате метода на лечение. Специалистът взема предвид много фактори: възрастови и здравни характеристики, история и комбинация от лекарството с всички други, които то, евентуално, приема паралелно.

Бабини методи на лечение

Това е главоболие на всички лекари. Загряващ компрес с камфор, торта от мед и брашно, сок от настърган лук в носа - повечето от методите на баба ви не издържат на никаква критика. И даже тези, които педиатрите одобряват, не бива да прилагате без предварителна консултация, например, затопляне и изплакване на носа.

Контакти със специалисти

Неизвестна вам майка твърди, че еди кой си от еди си коя клиника е истински Бог? Само че критериите за оценка на лекарите са различни за всеки, и този, който една майка харесва, може абсолютно да не допадне на вас. Освен това, никога не можете да сте сигурни, че това не е скрита реклама.

Ако сте прочели много мнения за един специалист и всички са добри, тогава отидете в клиниката и да проучите на място информацията. Трябва да бъдете особено внимателни при специалистите по алтернативна медицина, които приемат изключително у дома.

Закупуване на лекарства

Само и единствено от аптеката! Дори ако във форума ви го предлагат два пъти по-евтино, защото "липсва едно хапче". Анонимната майка не може да гарантира срока на годност, условията на съхранение или дори автентичност на лекарството. Струва ли си рискът?

Източник, превод Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа