Антиациди и антибиотици водят до астма и алергии

Ако се дават преди 1-годишна възраст

04 април 2018 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Малки бебета, които приемат антибиотици и лекарства за понижаване на киселинността на стомаха, са изложени на висок риск да развият астма или алергии, откриха американски имунолози от Военно-медицинския университет в Бетезда, цитирани от abc.news.

До тези изводи екипът учени стига след анализ на 800 000 деца, родени в периода между 2001 г. и 2013 г.
Приемът на антиациди във възрастта до 6 месеца, удвоява риска детето да развие хранителна алергия и увеличава с 50% алергията към лекарства и свръхчувствителността на имунната система. Оттук създава висок риск при ужилване от пчела, детето да направи анафилачкичен шок.

Приемът на антибиотици в тази възраст пък, увеличава риска от астма и повишава опасността от развитие на алергичен ринит и конюнктивит и свръхчувствителност към домашен прах.

Тези лекарства влияят негативно на микрофлората на стомашно чревната система, обясняват учените.
Микробиомът има важна роля за пълноценното функциониране на имунната система и всяка промяна, увеличава риска от алергична реакция.
Освен това антиацидите нарушават процеса на преработка на белтъците в стомаха и увеличават риска развитие на хранителна алергия.

Защо тогава родителите ги дават?
Предписват ги лекари срещу така наречения рефлукс - връщане на храна от стомаха в хранопровода.
Затова специалистки правят едно важно пояснение за родителите – стомашния рефлукс е напълно нормално явление в ранна бебешка възраст. То не налага прием на никакви лекарства.

Рефлуксът е част от функциите на бебешкия организъм, който е пригоден да приема повече храна. И, за да се избегне това състояние, те съветват майките да хранят бебето с по-малки порции, но по-често. А не да дават антиацидни лекарства като Zantac или Pepcid.
Тревогата на учените идва от факта, че такива лекарства са били предписани и ползвани от над 9% от бебета, сочи проучването им.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Цар куче

05 август 2020 г.